Biodieselavgiften møtt med storm

Regjeringen forsøker å sukre biodieselavgiften med 140 millioner kroner til utvikling av miljøvennlig teknologi, men til ingen nytte.

Forslaget blir møtt med rasende reaksjoner i miljøbevegelsen. Kommentarene fra alle opposisjonspartiene på Stortinget er knusende. Næringslivet er meget skuffet. Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ser beskjemmet bort og hadde helst sett at avgiften aldri hadde sett dagens lys.

Likevel blir forslaget vedtatt når Stortinget skal behandle statsbudsjettet neste torsdag. SV og Sp er pisket inn i folden.

Statsminister Jens Stoltenberg forsvarte beslutningen da han talte på kartellkonferansen på Gol onsdag. Han mener folk vil innse at det er viktigere å satse på neste generasjons biodrivstoff basert på norsk trevirke enn å subsidiere dagens første generasjon biodiesel.

Ber SV og Sp frigjøre seg

En samlet opposisjon ber Sp og SV frigjøre seg fra det den kaller Aps råkjør i biodieselsaken. Frp-leder Siv Jensen spår at SVs tid i regjering går mot slutten etter enda et nederlag.

Hun og de andre opposisjonslederne oppfordrer SV og Sp til å stemme mot avgiftsforslaget når det kommer til behandling neste torsdag.

Finanskomiteen gjorde seg ferdig med sin behandling av statsbudsjettet onsdag. Her slutter regjeringspartiene opp om forslaget. Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, mener at formuleringene nå er låst slik at mulighetene for endringer er svært små.

– Men det er mulig å gjøre noe helt fram til debatten og voteringen. Vi skal i hvert fall legge fram forslag på forslag. Så får vi håpe at det reelle flertallet i salen får stemt i overensstemmelse med sin overbevisning, sier han.

Satser på en ny generasjon

Regjeringspartiene forsvarer beslutningen med at det viktigste nå er å stimulere til produksjonsutvikling som gjør mer miljøvennlig drivstoff konkurransedyktig.

Sps Per Olaf Lundteigen innrømmer at dette ikke er Sps favorittløsning, men at stortingsgruppa tar regjeringens ønske til etterretning.

Inga Marte Thorkildsen (SV) slutter også lojalt opp om regjeringens linje, men sier at SV helst hadde sett at forslaget om bioavgifter hadde blitt omgjort.

Rasende miljøbevegelse

Miljøbevegelsen er hard i sin dom. Bellonas leder Frederic Hauge nøler ikke med å kalle Stoltenberg «den skitneste gutten i klassen».

Natur og Ungdom hevder at et avgiftsvedtak betyr kroken på døra for satsingen på miljøvennlig biodiesel i Norge.

Miljøorganisasjonen Zero karakteriserer en avgiftsinnføring som «absurd».

Må ha differensiert avgift

Norske Skog vil satse på produksjonen av biodrivstoff basert på trevirke gjennom selskapet Xynergo, men kan ikke makte å produsere slikt drivstoff lønnsomt uten differensierte avgifter.

– Det er avgjørende at regjeringen bruker avgiftspolitikken når annen generasjons drivstoff introduseres. Uten differensierte avgifter vil det være kommersielt uinteressant å satse på slik produksjon i Norge, sier informasjonsdirektør i Norske Skog, Tom Bratlie, til NTB.