Skuffende proffomsetning

– Vi er litt skuffet over oktobertallene for byggevareomsetningen og hadde håpet at proffomsetningen denne gang hadde bidratt til noe bedre tall.

Det er adm. direktør Tone Strand Molle i Trelast- og Byggevarehandelens Fellesorganisasjon (TBF) som kommer med denne kommentaren til at organisasjonen kan presentere sin omsetningsstatistikk for oktober.

Denne viser en nedgang på 4,9 prosent sammenliknet med samme måned i fjor. Lyspunktet får være at forbrukermarkedet lå 1,9 prosent høyere.

– Her skal vi huske på at vi sammenligner oss med dårlige fjorårstall. Det var nemlig i fjor på disse tider et nedgangen satte inn, kommenterer Molle.

Samlet omsetning for årets 10 første måneder ligger 9,6 prosent under nivået for samme periode i fjor. Forbrukeromsetningen har hittil bare hatt en nedgang på 0,8 prosent, mens fallet for proffomsetningen har vært på hele 17 prosent. Per oktober står privatmarkedet for 49,7 prosent av den rapporterte omsetningen.

– Vi forventer ikke noen særlig bedring i årets to siste måneder ut fra historiske tall. Dermed ligger det an til flatt salg på privatmarkedet for 2009, mens proffmarkedet vil ha et fall i størrelsesorden 15 prosent som er litt skuffende. Slik det liger an nå kan de dårlige tidene strekke seg langt inn i 2010. Kun privatomsetningen gjør oss til betingede optimister, avslutter Molle.

TBFs månedlige omsetningsstatistikk hentes inn fra de fleste større byggevarekjedene i Norge og utgjør om lag 70 prosent av omsetningen av byggevarer gjennom utsalg med bredt varesortiment.