Kostbart miljøvern

I de siste årene har vi sett at det er kommet stadig nye krav om mer miljømessig bygging av vei og tunneler. Det er vel og bra. Men noen ganger tar miljøvernerne helt av – og forlanger løsninger som fordyrer veiprosjekter med hundrevis av millioner kroner. Slår vi alle disse miljøkravene sammen snakker vi om milliarder av kroner.

Denne gangen er det den nye veien forbi Larvik det gjelder. Miljøvernerne vil ha den lengste tunnelen som et alternativ til løsning. Den koster selvsagt betydelig mer. Vi ser det samme når det gjelder den nye E6 langs Mjøsa. Der ønsker mange at veien skal legges i tunnel slik at man ikke ødelegger kulturlandskapet.

Problemet er at de ”grønne” protestantene har god støtte også på mange offentlige forvaltningsnivåer. Til slutt er det kanskje Miljøverndepartementet som skal ta avgjørelsen. Men også der sitter de samme ”ekspertene”.

Vi forstår frustrasjonen i Statens vegvesen og i Vegdirektoratet. Målet må være å bygge mest mulig sikker vei for de pengene som går til samferdsel. Selvsagt skal man legge miljø inn som viktig kriteria, men i en del saker tar altså dette helt overhånd og alle andre hensyn må vike.

Her må de ansvarlige politikerne nå samle seg slik at vi får en mest mulig fornuftig veiutbygging i dette landet. Og er det noe som skal prioriteres er det sikkerhet og fremkommelighet.