Planlegger vindkraftverk i Vefsn og Grane

Et vindkraftverk med inntil 120 vindturbiner planlegges i området Reinfjellet i Vefsn og Grane kommuner i Nordland.

Fred Olsen Renewables AS arbeider med dette prosjektet, og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nylig sendt et forslag til utredningsprogram på høring til en lang rekke lokale og sentrale høringsinstanser. Representanter for NVE og Fred Olsen Renewables skal orientere om saken på et møte i Mosjøen den 24. november.

Prosjektet har navnet Mosjøen vindkraftverk.

Øst for Vefsna

Den planlagte turbinstørrelsen er på 3 megawatt, som vil gi en total effekt på inntil 360 megawatt. En eventuell utbygging vil ifølge planen omfatte et område på cirka 24 kvadratkilometer sørøst for Mosjøen, mellom fjelltoppene Ølløvtuva og Tolvtuva. Dette er et fjellområde i 500-700 meters høyde, øst for elva Vefsna og E 6.

Det planlagte utbyggingsområdet krysser grensen mellom kommunene Vefsn og Grane.

Konsekvensutredning

Kommunalsjef Trond Kaggerud i Vefsn kommune opplyser til NTB at kommunen har vært kjent med planene i tre-fire år. Vefsn formannskap har fattet et vedtak der NVE er blitt oppfordret til å prioritere saken. Men kommunen har ikke tatt standpunkt til realiteten i planene. Dette vil først skje etter at det er foretatt en konsekvensutredning.

NVE ber nå om innspill til hvilke konsekvensutredninger som bør gjennomføres før det blir utarbeidet konsesjonssøknad om utbygging og drift av Mosjøen vindkraftverk.

I denne omgangen handler saken om en melding med forslag til utredningsprogram. NVE har satt frist til 11. januar 2010 for å komme med merknader til meldingen.