Tid for fornyelse av ID-kort

I 2008 innførte Arbeids- og inkluderingsdepartementet ny forskrift om ID-kort for bygge- og anleggsplasser. ID-kortene har en gyldighet på 2 år og i 2010 er det for første gang tid for å fornye disse.

Rutinen for fornyelse vil bli sendt ut til alle registrerte bestillere på e-post i løpet av desember 2009. Virksomheter der personer med bestillingsansvar har sluttet vil få tilsendt et brev til virksomhetens registrerte adresse i foretaksregisteret i Brønnøysund. ID-kortet koster inntil videre 63 kroner inkludert moms.

Det vil i denne omgangen ikke være nødvendig å sende inn nytt bilde, ny signatur eller kopi av legitimasjon til ansatte i virksomheten som skal fornye eksisterende ID-kort. Alle opplysninger vil imidlertid bli slettet hvis virksomheten ikke fornyer ID-kortene senest 2 måneder etter ID-kortets utløpsdato. Informasjon om rutinen for fornyelse blir også lagt ut på www.byggekort.no.

Hvordan fornye ID-kort?

Virksomhetens dedikerte bestiller må logge seg inn på virksomhetens bestillerside på www.byggekort.no og følge de anvisningene som er mottatt i e-post. Hvis en arbeidstaker har sluttet i bedriften må denne slettes i registeret. Alle utgåtte ID-kort skal sendes til Oberthur Technologies for makulering. Har du glemt passordet får du nytt på www.byggekort.no, eller ved å kontakte kortutsteders servicetelefon: 820 77 306.

De nye ID-kortene vil bli sendt til virksomhetens forretningsadresse. Arbeidsgiver må selv ta ansvar for å dele ut de nye kortene til sine ansatte i forbindelse med at de samler inn de gamle kortene for makulering.

Ansvaret ligger hos virksomheten

Det er viktig å merke seg at ID-kortene er virksomhetens eiendom, og ikke kortinnehavers. Det påhviler derfor den enkelte virksomhet å ha full kontroll og administrasjonsansvar over ID-kortene i sin bedrift.

Virksomheten skal:

•ha kontroll over ID-kortene i egen bedrift og påse at alle har ID-kort

•sperre og rebestille nye kort dersom kort blir stjålet eller ødelagt

•samle inn ID-kort ved rebestilling av nytt og når folk slutter i arbeidsforholdet

•registrere ID-kort som makulert på www.byggekort.no og returnere disse til Oberthur Technologies

I tillegg bør virksomheten sette seg inn i gjeldende forskrift og bestillingsrutiner. De enkelte medarbeiderne i virksomheten bør også få informasjon om regelverket og gjeldende krav.