- Røykvarslere kan gi falsk trygghet

Nesten alle røykvarslere i norske hjem er ioniske. If skadeforsikring mener de nye optiske varslerne gir bedre sikkerhet. (Se video)

Etter at det for 20 år siden ble påbudt med røykvarslere i norske hjem, er det mange gamle varslere som er modne for utskiftning.

– Vi anbefaler å bytte til optiske røykvarslere, fordi de oppdager branner mye tidligere enn de ioniske, spesielt ved ulmebranner, sier konserndirektør Line Hestvik i If Skadeforsikring.

Anbefalingen kommer etter testing av røykvarslere på Ifs sikkerhetssenter.

– Ioniske røykvarslere har reddet mange liv. Men våre tester og annen forskning viser at de har sin klare begrensning. Da er det skremmende at over 90 prosent av de rundt 250 000 varslerne som selges årlig til private hjem er ioniske. Folk flest er nok ikke klar over at det finnes ulike typer varslere, sier Hestvik.

Reagerer for sent

– 30-40 prosent av brannene i Norge er ulmebranner. Det er branner med liten tilgang til oksygen, slik at brannen har lav energi og lite varme, men genererer mye kald og giftig røyk, sier fagsjef Ronny Tande ved If Sikkerhetssenter.

Slike ulmebranner har ioniske røykvarslere problemer med å oppdage før brannen har pågått en stund, fordi det ikke er åpen flamme.

– En test baserte seg på et typisk scenario med et barn som vil lese på sengen. De tar gjerne sengelampen med under dyna, og sovner. Materialene i madrass, dyne og kosedyr inneholder stoffer som avgir svært giftige avgasser når de brenner, sier Tande.

To timer etter at lyspæren er lagt under dynen, viser målinger at konsentrasjonen av giftige gasser i rommet er dødelig.

– Vi synes det er svært skremmende at den ioniske varsleren ikke reagerte før etter to og en halv time. Den optiske varsleren pep etter under en time og ville reddet livet til barnet i sengen.

Mange dødsbranner

De fem siste årene har 341 mennesker omkommet i branner i Norge. I forhold til folketallet er det 45 prosent flere enn i Sverige.

– Statistikken er dramatisk, og vi bør gjøre alt vi kan for å redusere det høye antallet dødsbranner i Norge. Bruk noen hundrelapper på en optisk varsler, og det kan redde livet til deg og de du er glad i, sier Line Hestvik i If Skadeforsikring.

Fagsjefen på sikkerhetssenteret mener det er flere grunner til å bytte ut ioniske varslere.

– Mange ioniske varslere blir svært følsomme etter noen år, på grunn av støv. Da kan de reagere på både matos og damp fra dusjen. Etter mange falske varsler er det ikke uvanlig at folk fjerner batteriet i irritasjon, og så blir varsleren hengende der som en falsk trygghet, sier Ronny Tande i If.

GODE RÅD OM RØYKVARSLERE

1) Plassér optiske og seriekoblede varslere i gang, stue og soverom.

2) Bytt batterier 1. desember hvert år.

3) Test røykvarsleren hver måned.

4) Støvsug varsleren en gang i året.

5) Bytt varsler hvert tiende år.