Thon Hotel Kristiansund

Thon Hotel Kristiansund

Sted: Kristiansund

Prosjekttype: Hotell m/konferanseavd. byggetrinn 1

Prosjektsum eks mva: 120 millioner kroner

Areal: 4.450 kvm

Byggherre: Thon Hotellbygg

Totalentreprenør: HENT AS

Arkitekt: Slyngstad og Husby

Rådgivere: RIB Bæresystem: Myklebust - RI Lyd: Cowi - RI Brann: NBC - RIV vent: GK Norge avd. Kristiansund - RIV Rør: Øyvind Lystad - RIE: West Elektro 

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Wenaas Bygg og Anlegg - Brannisolasjon: Thermax - Maler: Rosenborg Malerforretning - Dører: Linderud Byggservice - Vinduer: Storås Trevare - og interiørglass: Glassmester Solbjør - Pæling: Fundamentering - FAS - Tak: Romerike Takelementer - Blikkenslager og båndtekking: Blikkenslager Sverre Carlsen, Jon L. Sæter - Gulvstøp: Hæhre Gulvstøp - Heiser: Systemheis - Riving: AF Decom - Varme, sanitær, kjøling og sprinkler: Øivind Lystad - Ventilasjon og SD-anlegg: GK Norge Kristiansund - Elektro: West Elektro - Lås og beslag: Norsk Låsservice - Mur og flis: Flisforum - Gangbro og innv. stålkonstruksjoner: Birkelund Mek Verksted: - Trapper/rekkverk: Midthaug og Øysand Stål - Tømrer: Gråkallen Bygg og Utleie - Parkett: Inter-tre - Himlinger: Trondheim Systeminnredning

Den gamle Gundersen-brygga på Innlandet i Kristiansund er forvandlet fra en gammel klippfiskbrygge til et topp moderne Thon-hotell. Det å transformere en gammel bygning på denne måten gjør at brygga reddes for ettertiden. Det er kun ved aktiv bruk at man kan berge de gamle sjøbodene.

Hotellet bygges ut i to trinn. Det er første trinn som ble åpnet 1. november i år. Det er ikke bestemt oppstart av 2. trinn enda. Bruksareal 1. trinn er på 4.450 kvadratmeter, opplyser Eirik Gudmundsen som har vært byggherrens representant.

Alt reisverket og fundamentene i den gamle brygga er inntakt. Alt er riktignok ikke helt rett, men dette er med å gi det nye hotellet sjarm og miljø. Utvendig er bygningen rettet opp, men innvendig er det mange skjevheter. De solide tredragerne og søylene står der som de alltid har gjort. Treverket er gjennomtrukket med salt – det vil aldri råtne. Ny kledning og tak er nøye valgt ut av riksantikvar da brygga er verneverdig.

Mange utfordringer
– Selvsagt er det utfordringer når man skal bygge om et så stort bygg til annet bruk, sier prosjektleder Jan Helge Kristiansen i Hent AS til Byggeindustrien. Hent AS har vært totalentreprenør for hotellet som har en kostnad eks mva på 120 millioner kroner.

Mange var kanskje skeptiske i starten til dette prosjektet, men når folk kommer innom nå blir de imponert. De blir imponert over forvandlingen av den gamle brygga og de andre gamle husene rundt. Dette er bevaringsverdige hus som får andre oppgaver. Ett av husene er for øvrig byens gamle fengsel. Men man blir også imponert over hvordan man har tilpasset den nye bebyggelsen og ikke minst hva man har gjort med utenomhusanlegget. Det er bygget en flott badestrand og en utvendig steinmur ned mot sjøen. Den er formet som en tribune. Herfra kan man følge skuespill utendørs. Det er brukt mye belegningsstein og satset på et fint hageanlegg.

I tilknytning til den nye hotellfløyen er det også bygget en konferansesal/konsertsal med plass til 200 mennesker. Der kan man også føre opp skuespill om man ønsker.

I den gamle brygga er det 60 rom. Dette er rom som ligger helt ned mot sjøen. Utsikten fra rommene er også flott. Ja, fra mange av rommene kan man kaste ut fiskestanga og opp fra den rene havna kan man trekke fisk av alle slag. Kokken kan nok tilberede din egen fisk om man skulle ønske.

I det nye Wesselhuset er det 40 rom. Der er det resepsjon, flott spisesal, konferanserom, kjøkken m v. Utsikten fra spisesalen går mot Sørsundet og Bremsnesfjorden. Det å sitte her en stormdag må bli en opplevelse for mange. Men det å følge sola ned i havet vil også være flott.

Startet i 2008
Det var i mai 2008 at Hent AS startet på dette byggeprosjektet. Brygga var da tømt for det meste. Det sto igjen en del gammelt verktøy og utstyr som man brukte i klippfiskproduksjonen tidligere. Det er tatt vare på – og det skal gå inn i en fremtidig utstilling i det nye hotellet. Alt utvendig i brygga ble revet bortsett fra etasjeskillere og reisverk. Mer enn 200 tonn betong er brukt i gulvene. Dette er en anselig vekt, men den gang man drev med saltfisk og klippfisk var det nok lagret betydelige større vekter i brygga.

Hent AS har hatt 16 – 18 mann på plass, men sammen med underentreprenørene har det vært 40 – 50 mann på det meste i dette byggeprosjektet. Hele byggingen har gått greit til tross for en del dårlig vær i byggeperioden. Det har ikke vært alvorlige skader i prosjektet.

Tekst og foto: Per Helge Pedersen


Flere prosjekter