Ledelse og undervisningsbygg Setermoen leir

Ledelse og undervisningsbygg Setermoen leir

Sted: Setermoen leir, Bardu kommune

Prosjekttype: Ledelse og undervisningsbygg

Kontrakssum eks mva: Ca 100 millioner kroner

Bruttoareal: 5000 kvm

Byggherre: Forsvarsbygg Utvikling Nord

Generalentreprenør: Storegga Entreprenør

Arkitekt: Borealis Arkitekter

Rådgivere: DL RIB/DL Utomhus/Brann: Reinertsen Engineering - DL-VVS/RIE: Sweco

Underentreprenør og leverandører: Grunnarbeid: Målselv Maskin og Transport - Ferdigbetong Storegga Betong - Prefab. betongelementer: Jaro - Stålarbeider: Saltvik’s Mek. Verksted - Glassarbeider: Alu Plast - Mur-, puss og flisarbeid: Munoz Flislegging - Byggevarer: ”Byggmakker Per Strand” - Lås og beslag: Låsservice Nor - Dører: Bjerke Snekkerisalg - Blikkenslager: Harstad Luftteknikk - Taktekking: Troms Takservice - Maler: Malerne Richardsen - Branntetting: Firesafe - Rør: Åge Nilsen - Ventilasjon: Klimaservice - Elektro: Jensen Elektriske

Gjennom helhetsplan og arkitekt-konkurranse for Setermoen leir omdannes den spredte leirstrukturen til et moderne og kompakt utdannings-senter, med fleksible og rasjonelle bygg uavhengig av våpengren.

Fra starten i år 2000 er det investert opp mot to milliarder – trolig gjenstår det store investeringer.

– Hvorfor velger Forsvarsbygg generalentreprise som entrepriseform?

– Fordi en oppstykket entreprisemodell tilsier vesentlig større organisasjon for å ivareta byggherreforpliktelsene, og en generalentreprise omfatter alle fag der en generalentreprenør er ansvarlig for fremdrift og koordinering av alle entrepriser. Slik markedet er i dag er det stor konkurranse, og påslagene til generalentreprenører er relativt lave. Valg av entreprisemodell er en vurdering vi gjør i hvert enkelt prosjekt, svarer prosjektleder Torfinn Nilssen i Forvarsbygg Nord Utvikling.

– Er det noen felles trekk når det gjelder byggemetode og materialvalg og bygging i subarktisk strøk?

– Utforming/arkitektur ble fastlagt ved en arkitekturkonkurranse i 2004 som Borealis Arkitekter i Tromsø vant. For bygging i Setermoen leir har vi valgt robuste/sterke overflater innvendig og aluzink + furu som utvendig kledninger i alle våre prosjekt.

Hva skiller ledelse og undervisningsbygget fra de andre flerbrukshallene?

– Ledelsesbygget er et rent kontorbygg (L1) med kontor/møterom og ca 230 kontorplasser. Undervisningsbygget (U1) består av undervisningsrom/ studiesenter/ bibliotek – Flerbrukshallene består av kontor/undervisning/garasjer for store og små kjøretøyer – her drives det praktisk undervisning på ulike kjøretøytyper.

– Er det andre særegenheter som du vil trekke frem med byggene?

Flerbrukshallene er et særdeles fleksibelt bygg som har store bruksvarianter – kan benyttes av alle typer militært personell – her har både menige og befal sin daglige arbeidsplass.

Byggene er plassert tett sammen der boliger – messe – arbeidsplass ligger innen kort gangavstand, forteller Nilssen.

Flerbrukshallarkitekten
Borealis Arkitekter vant allerede i 2003 arkitektkonkurransen om helhetsplanen. – Vi har også prosjektert tilsvarende flerbrukshaller for Forsvarsbygg på Skjold, der en er ferdigstilt og en skal igangsettes i disse dager, som er bygget over samme lest, sier arkitekt Lars Krane i Borealis Arkitekter.

– Litt av vitsen er at det skal være et samlet anlegg. Foruten flerbrukshaller består Utdanningssenteret av et frontbygg med arbeidsplasser for ledelse, teoretisk undervisning, auditorium, voksenopplæring, internettkafé mv. Den nye leirplanen for Setermoen binder Utdanningssenteret opp mot nærøvingsfelt, skytebaner og skytefeltet som en enhet.

Ledelse og undervisningsbygg (LUB)
Ledelse og undervisningsbygget ligger ved hovedplassen i leiren. Det har en viss prestisjefylt beliggenhet med en stor glassvegg ut mot hovedplassen. Bygget særmerkes med enkelhet og nøkternhet, som vi tror kler virksomheten som skal være der. En robust materialbruk som består av få materialer. Det benyttes kun eksponert plasstøpt betong, aluzink og beiset treverk.

– Vi lar materialbruken fra de fire flerbrukshallene gå igjen i ledelsesbyggene. Treverket går for eksempel igjen i inngangspartiet, påpeker Krane.

30 år for Forsvaret
– Vi startet byggingen høsten 2007. Vinteren 2007-2008 var heldigvis mild og snøfattig slik at vi fikk en god start. Fram til jul 2007 støpte vi kjelleren i plasstøpt betong uten store problemer. Å støpe i betong vinterstid i subarktiske strøk er utfordrende. Ved streng kulde må man må sikre formen slik at betongen ikke fryser før herdingen starter, sier daglig leder Eivind Olsen i Storegga Entreprenør. – Men vi har arbeidet i dette området i 30 år, ofte er byggestart på høsten så vi har erfaring om vinterbygging, sier han og påpeker at Storegga Entreprenør feirer 30 års jubileum i år. – Videre var det tett bygg på ledelsesdelen i april og tett bygg på undervisningsdelen på forsommeren. Innredningsarbeidene og tekniske installasjoner forløp uten store problemer selv om byggetiden var kort og bygget stort. Samarbeidet med de involvere underentreprenørene var godt under hele prosjektet. 

Ledelse og undervisningsbygget er det tredje store prosjektet Målselv-entreprenøren utfører i forbindelse med utviklingen av nye Setermoen leir som for øvrig er i gang med det fjerde, en vaskehall for stridsvogner.

Forsvarsbygg har vært vår største og viktigste kunde i løpet av disse 30 årene, sier en fornøyd Olsen.

Tekst: Anne-Beth Jensen

Foto: Borealis Arkitekter, Forsvarsbygg og Storegga Entreprenør


Flere prosjekter