Romerike Helsebygg

Romerike Helsebygg

Sted: Lillestrøm

Prosjekttype: Helsebygg

Prosjektsum eks mva: 350 millioner kroner

BTA: 27.000 kvm

Byggherre: Romerike Helsebygg AS

Totalentreprise: Bermingrud Entreprenør Østfold AS

Arkitekt: Pride Architects AS

Prosjekt- og prosjekteringsledelse: ProsjekteringsPartner AS

Rådgivere: Ass. byggeledelse og uavhengig RIB kontroll: B-Consult - RIB: Kjell Ludvigsen - Kontroll geoteknikk: Multiconsult - RIG: NGI - RIV bygg (VVS-rådgiver for VENT), RIBR (uavhengig kontroll), RIV utv. ledninger: Norconsult - RIA: Reinertsen - RIE: RIE Consult - Prosjektering elektro: YIT - RIV rør: ÅF Consult - Interiørarkitekt: Lindahl Design

Underentreprenører og leverandører: Sportsgulv Elixia: ABS Parkettgruppen  Gulvbelegg Elixia: Teppekonsulentene - SPA Elixia: AF Klima og Energiteknikk - Ståltrapper og rekkverk: Eidskog Mekaniske Verksted - Fasader: Encom Nor - Spunt: Entreprenørservice - Gulvbelegg: G & V Interiør - Graving og grunnarbeider: Grave Viggen - Tekking: Icopal - Dører: Jeld-wen Norge - Maler: Malermester Buer Drammen / Malermestrene Thorvaldsen & Lillevik - Himlinger: Modul-Innredninger - Innvendige glassfasader: Noractor - Brannisolering og tetting: Norsk Brannforbygging - Flis- og murarbeid: Stryken & Gudbrandsen - Ståldører: Thermax - Låser og beslag: Trio Ving - Kjerneboring: Universal-Bygg - Puss, fasader: Wägger - Elektro: Ring El-Installasjon / Centrum Elektriske - Betongarbeider: Zucotec Scandinavia - Røykluker/gardiner: Bramo Glass og Klima - Stålarbeider: Moss Montering - Stillas: NSL Østlandet - Tømrerarbeid: Strandbergs Bygg - Gulvavretting: Vestfold Gulvavretting - Systeminnredning: Modulvegger - Ventilasjon: Byggklima - Prefab: Contiga - Rør: Aug. Larsen

Takket være privat initiativ får Lillestrøm et av Norges første helsebygg der både offentlige og private helsetjenester er samlet under ett tak.

– Noen steder ser vi ulike profesjoner innen medisin som har slått seg sammen, men ikke i et omfang som her. Vi kaller det 360 graders helse. Og lokaliseringen er på en av de mest sentrale tomtene i Østlandsområdet, sier daglig leder i Romerike Helsebygg AS, Ola Grøterud.

Alt på ett sted
Helsetjenestene i Romerike Helsebygg skal spenne over et vidt spekter, og drives av både offentlige institusjoner og private virksomheter. Derfor er allmennpraktikere, legespesialister, tannleger, ernæringseksperter, optikere, radiologer og fysioterapeuter selvskrevne leietakere. Kongstanken hos initiativtakere og byggherrer er at publikum skal kunne henvende seg et sted, i ett bygg, og få de fleste behandlingsbehov dekket. Samlingsstedet for de fleste helsetjenestene i kommunen, og regionen, skal tilby legevakt, apotek og ikke minst det viktigste tannhjulet i helse- og velferdssamfunnet vårt – NAV.

Synergi
Men fordelene med et sentralt helsetilbud kommer ikke bare publikum og brukere av helsetjenestene til gode. Synergieffekten for de forskjellige faggruppene som er tilknyttet Romerike Helsebygg kan være uvurderlig. Det skal godt gjøres ikke å dra noen fordeler av erfaringsutvekslinger når opptil 500 ansatte innen de forskjellige faggruppene jobber opp til hverandre.

Tomta var tidligere en innfarts-parkering og avgrenses av Brogata, Jonas Lies gate og jernbanen. Nettopp den tilliggende jernbanestasjonen og bussterminalen gjør plasseringen noe nær fullkommen. Det gir kort vei både til kommunikasjon og til forretnings- og næringssentrene.

Bermingrud Entreprenør Østfold AS fikk totalentreprisen i et byggemarked som den gang kokte. Innleid på oppdrag fra Bermingrud, har ProsjekteringsPartner AS ansvaret for prosjekt- og prosjekteringsledelsen. Lillestrøm har et notorisk rykte som alle dårlige grunnforholds mor. Dessuten kunne tomta skjule større forurensede masser. 

– Det bekymret oss innledningsvis, men det viste seg å være ubegrunnet. Men en avløpsledning for hele Lillestrøm gikk tvers gjennom tomta og måtte flyttes. Med en diameter på 140 cm og i full drift var det en type jobb verken vi eller Bermingrud hadde vært borti før, men det gikk også bra, forteller prosjektleder i ProsjekteringsPartner, Henrik Nilsson.

Det er valgt kompensert fundamentering med en 60 cm tykk bunnplate som hele bygget hviler på. Bæresystemet for øvrig er stål og prefabrikkert betong, med stål-søyler, stålbjelker og hulldekker.

To hovedvolumer
Bygget har to hovedvolumer; hovedfløyen med sin karakteristiske bue mot jernbanen og Brogata der de fleste hovedfunksjonene ligger, og en lavere midtfløy. Arkitekter har vært Pride Architects AS, som har villet la helsebygget fremstå som delvis åpent og delvis transparent, samt å gi det en urban form og karakter.

Hovedfløyen har fem etasjer og midtfløyen to. Midtfløyen har de mer underordnede publikumsrettede funksjonene og et innbydende inngangsparti med et takutstikk båret på slanke søyler. Innenfor ligger en glassoverdekket gate, som skal være prosjektets funksjonelle ryggrad. Arkitektene har lagt vekt på dempede fargetoner for å tilpasse seg de omkringliggende bygninger. Det gjelder også i forhold til arkitekturen i Skedsmos prangende rådhus som er nærmeste nabo.

Fasadene er en sammensetning av forskjellige materialer. Vi finner pussystemer, paneler med liggende trespiler, aluminium og glass. Et bosnisk firma debuterer på Lillestrøm og har levert og montert glassfasader og klimavegger. – Kvaliteten har vært bra, og arbeidet har vært nøye utført. Men de jobber i et veldig hierarkistisk system. Av respekt skal de ikke spørre sine overordnede om noe, men vente til de får beskjed. I vår kultur er vi jo vant med å kunne spørre dersom vi lurte på noe, så dette var en utfordring, sier Nilsson.

Elixia og NAV på plass
Romerike Helsebygg er med sine 27.000 kvm spesialtilpasset helserelatert virksomhet. Det innebærer blant annet et prioritert renslighetsbehov, noe som også stiller store krav til ventilasjon. – Det er valgt desentralisert ventilasjonsløsning, med 22 ventilasjonsaggregater fordelt på de ulike etasjeplan. Da blir det større fleksibilitet. Brukerne kan selv bestemme sin driftstid og temperatur på anlegget. Det finnes virksomheter med spesialrom som krever ventilasjon tilpasset akkurat sine klimatiske forhold. Det er jo et teknisk komplisert bygg, med vann og avløp til mange små kontorer. Vi kommer nok til å holde på her til sommeren 2010, siden det kommer innleietakere fortløpende som skal ha sine behov dekket og sine tilpasninger utført, sier Arne Kobbeltvedt hos Byggklima.

Hele bygget skal være ferdig innen mars neste år, men Elixia og NAV har allerede flyttet inn. De store leietakerne var på plass tidlig, mens legevakt, rus og psykiatri og helsestasjonen tegnet leieavtaler så sent som i juli i år.

Parkeringsbehovet, både for helsebygget og som en kompensasjon for de tapte plassene på den tidligere innfartsparkeringen, vil være kompensert med et nytt parkeringshus i sørøst. I tillegg til de 308 plassene i helsebyggets underetasje. Totalt vil det bli 483 p-plasser. – Parkeringshuset skulle egentlig være ferdig etter at helsebygget sto ferdig. Men det kom en endringsmelding fra kommunene om at begge skulle stå klart samtidig. Det er en egen entreprise, men innebærer at vi må kjøre parallelt på disse to prosjektene, sier Nilsson.

Er det noe sted flest mulig arealer og omgivelser skal kunne være tilgjengelig for flest mulig, er det i helserelaterte byggeprosjekter. Universell utforming er godt ivaretatt med Romerike Helsebygg. Det gjelder både spesielle p-plasser, belysning, skilting og ramper i stedet for utvendige trapper.

Gjør en forhåndsjobb!
– Vi har lært at det er viktig å presentere forutsetningene for prosjektet. Ikke bare til det faglige nivået, de lokale bygningsmyndighetene, men også å gå noen runder med politikerne i kommunen. Det er alltid noen politiske kamper som skal føres og det tar tid, sier Grøterud om den tidkrevende prosessen. – Mottakelsen har vært veldig positiv blant leietakerne som har kommet inn. Vi har ikke fått én negativ kommentar etter at de har sett hvordan resultatet har blitt. Det gjenstår noen ledige kvadratmeter fortsatt. Men vi er i reelle forhandlinger med potensielle leietakere nå, og skulle alt falle på plass, har vi et problem. Da er det nemlig ikke nok arealer, sier Grøterud.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter