Nordlandssykehuset, psykiatri i Rønvik

Nordlandssykehuset, psykiatri i Rønvik

Sted: Bodø

Prosjekttype: Nybygg, rehab

Totalkostnad inkl mva: 195 millioner kroner

Bruttoareal: 5.844 kvm

Byggherre: Nordlandssykehuset/Helse Nord

Arkitekt: Borealis arkitekter

Int. ark: Interiørarkitekt Jorunn Fjellanger

LARK: Asplan Viak

Rådgivere: RIB, RIE: Norconsult - RIV: ÅF Consult - RIE: Elvita 

Underentreprenører og leverandører: Riving: ByggNord - Grunnarbeid: Alstad Maskindrift - Betongelementer: Helgeland Betong - Stål: Beko Industriverksted - Tømrerarbeid, innv dører o.a.: BBI (Bodø Bygg og Innredning): - Taktekking: Nordland Tak - Vinduer: NorDan - Maler: Arvid Bendixen - Flislegger: Flisproffen - Innredning: O.Antonsen og Pitney Bowes - Blikkenslager: Aune Blikk - Rørlegger: Oras Nordland - Ventilasjon: YIT - Elektro: Elektro - Automasjon: Nordkontakt - Branntetting: Lettbyggteknikk - Lås og beslag: Låssenteret Bodø - Utstyr/maskiner: Skanska - Div skap: Skanda - Heis: Schindler heis - Løst inventar: O Antonsen kontormaskiner

Ved Nordlandssykehusets psykiatriske enhet i Rønvik er to nye bygg ført opp og et bygg rehabilitert. Brukerne har vært sterkt med i planprosess og utførelse.

Brukerkoordinator Lars Knutsen ved utbyggingsavdelingen ved Nordlandssykehuset forteller at arkitektfirmaet tegnet utkast og brukerne kom med forslag.

– Brukere har lang erfaring med å arbeide med disse pasientgruppene og kunne derfor komme med viktige innspill.

195 millioner
Byggeleder Steinar Nordvik ved utbyggingsavdelingen ved Nordlandssykehuset sier at utbyggingen og oppgraderingen omfatter en ny sikkerhetsenhet for idømt behandling, en ny regional enhet for spiseforstyrrelser og rehabilitering av et bygg som inneholder akuttenhet for psykiatri og enhet for rus.

Utbyggingen har en total kostnad på 195 millioner kroner inkl mva. Sikkerhetsenheten alene koster 80 millioner kroner. Tiltakshaver er Nordlandssykehuset og Helse Nord. Boralis arkitekter har tegnet byggene, som er oppført og rehabilitert i delte, byggherrestyrte entrepriser. Reinertsen Entreprenør har hatt den største enkeltkontrakten.

Byggearbeidene startet i september i 2007 og ble avsluttet i august i år. I løpet av oktober skal alle enhetene være i drift.

Sikkerhetsenhet
Der den nye sikkerhetsenheten ligger ble det sprengt bort masser på 7.800 kubikkmeter. Bygget har plasstøpte betongvegger i kjeller og mot terreng i første etasje. Over terreng er det plasstøpte søyler og bjelker av betong i første etasje og stålsøyler og bjelker i andre etasje. Etasjeskillere er i hulldekkelementer. Taket er flatt, isolert og tekket med papp. Fasadene består av hvitmalt trepanel. I sokkelen er det forblending med Bergan, en syenitt fra Larvik. Vinduer i ytterveggene generelt har sikkerhetsglass, forsterkede karmer og solid innfesting for å hindre utbrudd og selvskading.

I første etasje er det inngangsparti, trimrom, garderober, tekniske rom og garasje. I andre etasje er det 15 pasientrom (med egne bad) fordelt på to poster, felles skjermet enhet med tre soverom og tre oppholdsrom, personalrom, spiserom, servicerom og utgang til en inngjerdet og overvåket hage på 6-700 kvadratmeter med beplantning, benker, grillsted og volleyballbane. Gjerdet rundt hagen er transparent mot skogen og tett mot Mellomåsveien. Pasientene skal ta del i stellet av hagen.

Kopperkledd
En ny fløy rommer pasientrom og oppholdsrom for akuttenhet, enhet for rus og psykiatri og regional enhet for spiseforstyrrelser. Bygget har rektangulær form. Kjelleren er i plasstøpt betong. Bærekonstruksjon videre opp er i stål og hulldekker. Det valmete taket bæres av takstoler, er uten utspring og innvendig taknedløp. Det er tekket med Altaskifer. Ytterveggene er bygget som 200 mm isolerte lettvegger av tre med utvendig kledning av patinert kopper og steinforblending.

Vernet
Et vernet bygg er rehabilitert og inneholder nå mottaksrom, undersøkelsesrom, behandlingsrom og kontorer for akuttenhet, enhet for rus og psykiatri og regional avdeling for spiseforstyrrelser. Dette bygget ligger vinkelrett på den nye fløyen og vaktrommet er plassert i krysset mellom de to byggene. Bygget er rektangulært og har bærende konstruksjon av plasstøpt betong. Taket er tekket med skifer fra Alta og bæres av en trekonstruksjon. Fasadene består av utvendig pusset betong, renovert med silikatmaling. Innslag med marmor fra Fauske er renovert.

Nordnorske kunstnere
Alle tre byggene er fullsprinklet, har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. For å sikre godt inneklima ble det brukt lavemitterende materialer, praktisert rent bygg og montert innebygde takskap på pasientrommene. Fasadematerialene har lang levetid og krever lite vedlikehold.

De tre enhetene er utsmykket av de fem nordnorske kunstnerne Alf Salo, Anne Rita Nybostad, Are Andreassen, Kurt Edvin Blix Hansen og Elisabeth Alsos Strand.

Mange utfordringer
Byggeleder Steinar Nordvik sier at nærheten til eksisterende sykehusbygg i drift har vært krevende. Brukerkoordinator Lars Knutsen sier at en av de største utfordringene i prosjektet var å få tilstrekkelig oversikt over løsninger når det gjaldt sikkerhet. – Oversikt er et nøkkelord. Det må ikke være steder der pasientene i sikkerhetsenheten kan stikke seg bort. Byggingen har gått over all forventning. 

Prosjektleder Kjetil Jordbru sier at da aktiviteten var på topp var cirka 50 håndverkere i aktivitet på byggeplassen. – Byggingen skjedde uten noen fraværsskader.

Første i landet
Sivilarkitekt Paul Pincus i Borealis arkitekter forteller at det lå to store arkitektoniske utfordringer i utbyggingen i Rønvik.

– Den ene var å tilpasse det nye til det vernede sykehusanlegget fra 1902. En andre var å lage gode behandlingsmiljø. Sikkerhetsenheten holder til i det første norske bygget som er ført opp for pasienter som er idømt behandling. Det finnes ingen forskrifter for slike bygg, men vi kunne trekke på de erfaringene vi gjorde da vi tegnet Tromsø fengsel, bolig for bostedsløse i Tromsø og da vi var med på å tegne regionsykehuset i Tromsø. I dette bygget ligger alle pasientrom og oppholdsrom på samme plan. Det gir god oversikt og sikkerhet for de som arbeider på den enheten. Det er også mulig å se alle dørene til pasientrommene og fellesarealene fra vaktrommet. 

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter