Molde Storsenter

Molde Storsenter

Sted: Molde

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva: 240 millioner kroner

Bruttoareal: 30.000 kvm

Byggherre: Angvik Eiendom

Prosjektledelse og byggherreombud: Hammerø & Storvik Prosjekt

Totalentreprenør: HENT

Arkitekt: Kosbergs Arkitektkontor

Landskapsarkitekt: Kjellaug Jule

Rådgivere: RIB: Norconsult Molde - RIGeo: Geovest Haugland - RIBr: Karl Knutsen og NEAS Norsk Brannconsult - Prosj. av gassikring Bygg Øst: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: AF Decom - Peling: Kynningsrud - Fundamentforskaling: Haucon - Ferdigbetong: Norbetong Molde - Betongelementer: Spenncon - Tynnavretting dekker: Rakonbygg - Gulvsliping: Minor - Stålkonstruksjoner: BI Montasje og Lønnheim - Taktekking: Tecnotak - Stålplatetak: Corus byggsystemer - Isolasjon: Brødrene Sunde - Glass- og fasader: Ove Straumsheim - Maler: Edvardsson - Flisleverandør: Modena - Flislegger: Murtek - Himlinger: Modulvegger - Blikkenslager: Blikkenslager Myklebust og Trønderblikk - Rørlegger: Union Setsaas - Ventilasjon: Oras Trondheim - Elektro: NTE Elektro - Branntetting og dører: Thermax - Lås og beslag: Lås og sikkerhet - Trapper og rekkverk: Per John Hindsverk - Glassrekkverk: Brødrene Midthaug - Byggevarer: Maxbo

Med tre bygg på til sammen 30.000 kvadratmeter er Molde Storsenter det største kjøpesenteret i Romsdalsbyen.

Molde Storsenter er tegnet av Kosbergs Arkitektkontor fra Molde og bygget i totalentreprise av HENT. HENTs entreprisekostnad er 240 millioner kroner eks mva. Byggingen skjedde innen tid og budsjett. Tiltakshaver var Angvik Eiendom. Senteret er senere solgt til Olav Thon. Byggestart var i oktober 2008. Senteret ble åpnet av Olav Thon i oktober i år.

Tre bygg
Prosjektleder Rune Solli i HENT forteller at to av byggene er nye (Bygg B og Bygg C). Molde Storsenter ligger på Moldegård rett øst for sentrum. Det har 24 butikker fordelt på dagligvare, jernvare, klær, sport, elektro, byggevarer, musikk, møbler og innredning, frisør, vinmonopol, kafé og kjøreskole. I de to nye byggene på 26.000 kvadratmeter er det cirka 20.000 kvadratmeter butikkareal.

Selvbærende betongplate
Tomten er svakt skrånende og på cirka 30 mål. Grunnen består dels av fjell og dels av en gammel fylling (lengst øst på tomten). Bygg C ligger på fyllingen og Solli sier det her var nødvendig å støpe en selvbærende 40 cm tykk betongplate på 7.000 kvadratmeter. – Dette var ganske krevende.

Bygg B og C har plasstøpte fundamenter og prefabrikkerte søyler og dragere over bakken. Takene er flate, isolerte og tekkede. Fasadene består av Paroc-elementer med flygere. Ved inngangene er det store glassfelt som går helt opp til taket. På gulvene inne i senteret er det betong, flis og belegg.

Kan bygges ut
Senteret har i dag elektrisk oppvarming, men er bygget for naturgass.  Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Senteret har bredbånd og SD-anlegg. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling. I parkeringskjelleren er det 160 oppstillingsplasser for biler. Det er 140 plasser utenfor byggene. Parkeringskjelleren har en takhøyde på drøyt fem meter. Det er lagt inn stålplater i konstruksjonen slik at et dekke til kan monteres. Bygg B er dimensjonert for en etasje til.

Solli sier at de største utfordringene i prosjektet var størrelsen, den korte byggetiden og den selvbærende betongplaten under Bygg C. – Rullefortauene i Bygg B er så lange at vi måtte ta dem inn i bygget i råbyggfasen.

Av spesielle løsninger trekker Solli fram overlyset i andre etasje i Bygg B. – For å kunne bygge vinduene over andre etasje måtte vi forsterke konstruksjonen med 16 limtredragere på 14 x 1,1 x 0,2 meter. 

Satser på Nordvestlandet
Ifølge Solli var det i gjennomsnitt 90 arbeidere med på å bygge Molde Storsenter. – Vi hadde ingen fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er på 87 prosent. Vi fikk 9,8 kilo avfall per kvadratmeter, noe som er meget lavt. Det er første gang jeg er med på bygging av et kjøpesenter, så for meg har dette vært meget lærerikt. Dette er også det første prosjektet HENT har hatt i Molde. HENT har besluttet å opprette en avdeling som skal dekke Molde og Kristiansund.

Ingeniør Dagfinn Reppen ved Kosbergs Arkitektkontor forteller at den største utfordringen i prosjektet var å oppfylle leietakernes ønsker og gi dem god logistikk i sin butikkdrift. – Selve bygget består av standardløsninger, som Paroc-elementer, og var greit å planlegge.

 Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter