Larvik kulturhus Bølgen

Larvik kulturhus Bølgen

Sted: Larvik

Prosjekttype: Kulturhus

Kontraktsum eks mva: 150 millioner kroner

BRA: Ca 5.000 kvm

Byggherre: Larvik kommune

Totalentreprenør: Tor Entreprenør AS

Prosjektledelse: Sohlberg & Toftenes AS

Arkitekt: Niels Torp Arkitekter AS

Rådgivere: LARK: Grindaker AS Landskapsarkitekter - RIB: Sweco Norge - RIBR, RI Bygningsfysikk: Norconsult - RIG, RI Miljøteknikk: Multiconsult - RIA: bs akustikk - RIE: Heiberg & Tveter - RIV: Ingeniør Petter Nome - Rådgiver kinoteknikk: Film & Kino - Rådgiver sceneteknikk: Amplitude

Undentreprenører og leverandører: Grunnarbeider og fundamentering: Arne Olav Lund - Elektro: Elektro Skagerrak - Rør, varme- og sanitær: Oras Telemark - Ventilasjon og kjøling: Ventilasjonsbygg - Løfteplattform/HC-heis: KWS Rehab - Glass- og aluminiumskonstruksjoner: APS Aluminium Profil Systemer - Maling og gulvbelegg: E. Zuraris Malerservice - Stoler og amfier: Knutsen kinotekniske - Sceneteknikk: AVAB CAC - Kinoteknisk: Unique Cinema Systems - Lås og beslag: Låsesmeden Larvik - Prefab betongelementer: Loe betongelementer - Takelementer: Lett-Tak Systemer - Takdragere i stål: SKV - Taktekking: Isola - Fasadeplater: Canvas / Prodema - Parkett- og dansegulv: Bo Andrén Norge - Faste innredninger: Idema - Møbler: Miljøinnredning - Kjøkken og kjølerom: AE Storhushold - Glidestøp: Interform - Gartnerarbeider: Anleggsgartner Nordengen - Asfaltering: HG Asfalt Larvik Kolo Veidekke - Larvikitt: Larvik Granite - Blikkenslagerarbeider: Telemark Kobber & Blikk - Trapper og rekkverk i stål: Jotne Ankers - Betongleverandør: Unicon - Byggevarer og dører: Carlsen Fritzøe Handel (avd. Byggmakker Aasland)

Det har tatt sin tid. Men beliggenhet, design og innhold har gjort det nye kulturhuset i Larvik vel verdt å vente på.

De første planene ble lansert for flere tiår siden, og flere konsepter og lokaliseringer har vært lansert gjennom tidene. Fart i planene ble det først da Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagen slapp nyheten om at de ville bygge og selv eie og drifte Bølgen, som blant annet skulle inneholde et kunstgalleri. Disse to trakk seg senere ut, men tomtearealet på Sanden, helt nede ved sjøen, og en gave på 30 millioner kroner, ble gitt til Larvik kommune. Forutsetningen var at kommunen klarte å bestemme seg for bygging innen et år. Det var bokstavlig talt et tilbud ingen oppegående kommune kunne sagt nei til.

Niels Torp Arkitekter ble i sin tid engasjert av tomtegiverne og tegnet et kulturhus med en bølgende takkonstruksjon som en duvende dønning, derav navnet Bølgen.

Samspill
Da kommunen la prosjektet ut på anbud i februar 2007, var det lyckliga tider i byggenæringen.

– Vi var spente på om vi fikk inn noen anbud. Det skulle vise seg at det bare var ett, fra Tor Entreprenør AS. De visste selvfølgelig ikke at de var de eneste, men deres tilbud ble gjenstand for store ressurser fra oss for å fastslå om det var riktig markedspris. Det var det, sier prosjektleder i sentraladministrasjonen i kommunen, Vilhelm Einen. Etter innledende forhandlinger inngikk Tor Entreprenør en totalentreprise med en samspil-lsmodell med Larvik kommune.

Grunn- og fundamenteringsarbeidet ble utført i en egen entreprise av Arne Olav Lund AS. Det er brukt friksjonspeler og støpt plate på grunn. Trykket i markedet gjorde at prefaben ble omgjort til plasstøpte konstruksjoner. Også de lange søylene som er med på å løfte taket er glidestøpte. Formen på taket dannes av takelementer og dragere i stål.

15 meter på fem døgn
– Storsalen med sin spesielle geometri med kurvede vegger, så vi som en utfordring. Det var først prosjektert klatreforskaling, men vi bestemte oss for glidestøp. Det kostet riktignok mer, men vi sparte verdifull tid. I løpet av fem døgn i april 2008 støpte vi de 15 meter høye veggene sammenhengende uten stans. Dermed fikk vi et godt produkt med god totaløkonomi, sier Tor Entreprenørs prosjektleder Bjørnar Løvstad.

Vakkert og værutsatt
Beliggenheten med utsyn med havhorisonten i sør er scenisk, men også svært utsatt for naturens luner. Sterk vind kan være en påkjenning for glassfasadene, som er designet sammen med arkitektene og levert av APS. 

Pålandsvind, springflo og frykten for et generelt stigende havnivå har gjort at det i reguleringsplanen kreves en heving av gulvnivået. Første etasje ligger på kote 2.50. I motsetning til nabo Fritzøe Brygge har kulturhuset ikke kjeller. Det dypeste vi kommer er orkestergraven i Storsalen, som er plasstøpt med vanntett betong. 

Tor Entreprenør var akkurat i ferd med å avslutte sin kontrakt på kjøpesenteret Herkules i Porsgrunn, og oppstartstidspunktet på Bølgen passet perfekt. Firmaet teller ikke mer enn 32 ansatte totalt, og i en periode var alle håndverkere sysselsatt på Bølgen samtidig. I egen regi har de utført alle betong-, tømrer-, mur- og flisarbeider. Totalentreprisen på Bølgen er den største Tor Entreprenør noensinne har hatt alene.

– Arbeidet med de store høydene har vært krevende. Vi har nesten ikke brukt stillaser, både ute og inne har lifter vært en fordel å benytte. Vi har til og med hatt en egen formann for å håndtere innleieparken med lifter, sier Løvstad.

Kultursatsing
Det har vært en bevisst satsing på kultur i Larvik. Tvers over veien har kommunen tidligere etablert et produksjonsverksted for kultur i det gamle Sliperiet. Med Bølgen får kulturen en Storsal med 550 sitteplasser i amfi. Ved å flytte skyveamfiet kan det gi opp til 800 ståplasser ved behov.

Film kan også vises i Storsalen, i tillegg til i de tre kinosalene, som til sammen tar 428 publikummere. Alle fire saler kan tilby det siste innen digital fremvisning, og for filminteresserte nostalgikere kan en av salene også vise «gamle» 35 mm filmer.

Blåboksen er tilpasset elektroforsterket musikk og skal brukes til mindre arrangementer eller oppsetninger med mer uformelt preg. Mot nord ligger galleri Bølgen, der den lokale kunstforeningen skal disponere lokalene seks måneder i året.

Lydsmitte
– Vi har forsøkt å gjøre lydisoleringen best mulig. Funksjonene innover i bygget – kinoer, Blåboksen og Storsal – skal kunne foregå samtidig og ha aktiviteter i alle fem saler på en gang uten å forstyrre hverandre. 

Utfordringen er å få en god akustikk i Storsalen, som skal fungere for alt fra klassisk til rockekonserter. Her er det ikke brukt tradisjonelle tepper på veggene, med regulerbare akustiske elementer, sier byggherreombud Anders Winther Andersen fra Sohlberg & Toftenes. Konstruksjon og fundamentering mellom storsalen og de øvrige salene er delt, der den ytre delen med Storsalen er pelefundamentert og resten er fundamentert på grunn.

De store glassfasadene og de åpne løsningene i atriet rammer inn beliggenheten i fjordkanten. Lys, luft og åpenhet i kombinasjon med materialvalg gjør at Bølgen fremstår som det folkelige kulturhuset det ønsker å være. Rødbrune Prodemaplater over to etasjer og støpte og slipte betonggulv gir en effektfull kontrast.

Utgifter og inntekter
Kulturhuset Bølgen, innbefattet tomtekostnader, kinoteknisk utstyr, scenisk utstyr samt infrastruktur, har en prosjektkostnad på ca. 190 millioner kroner. Det vil ikke bli løpende renteutgifter på Bølgen da det i helhet er finansiert gjennom Kraftfondet og donasjoner. Givere har også bidratt vesentlig til kunstnerisk utsmykning og to banker har finansiert hvert sitt flygel.

Men det blir betydelige inntekter også. Fra åpningen 10.10. i år og frem til nyttår er programmet fullpakket, hele 108 arrangementer skal avvikles. Pengemaskinen blir de tre kinoene med inntil tre forestillinger hver dag. Restauranten som går over to etasjer, samt kioskdriften, er det knyttet store forhåpninger til. Potensialet ligger utvilsomt i kurs- og konferansevirksomhet sammen med Farris Bad, som ligger i kort slentreavstand unna.

I år er dette det tredje store byggeprosjektet i Larvik som ferdigstilles. Sammen med Farris Bad og Thor Heyerdahl vgs er det innenfor kommunegrensene satt opp praktbygg for nesten en og en halv milliard kroner.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter