Glasser inn Kollen

Flex CC-glass skal levere alt av glassarbeid til Holmenkollen og Midtstubakken.

Flex CC-Glass

 • Etablert: 1897 i Tønsberg av glassmester Carl Christensen.

• Eiere: Myrena Invest AB (60 %) og Hans Olav Meen Nilssen (40 %).

• Ansatte: 17.

• Daglig leder: Hans Olav Meen Fosaas.

• Omsetningen: Har økt fra 10 millioner kroner i 2000 til 74 millioner i 2008.

• Resultat før skatt 2008: Fem millioner kroner.

• Søsterbedrifter: Flex Fasader AB og Fasadia AB i Sverige.

Holmenkollen

• Den nye storbakken skal stå klar til prøve-VM i midten av mars neste år.

• Sommeren 2010 skal bakken kompletteres, slik at den står klar til ski-VM i Oslo i mars 2011.

• Den nye bakken får ny utsiktsplattform og nytt starthus. Tilløpet blir delvis kledd, og det blir bygget en heis som går opp langs tilløpet. En ny vindskjerm skal beskytte hopperne mot vind over kulen.

• Arenaanlegget inneholder et amfi som totalt kan romme 30-35 000 tilskuere

Midtstubakken

• Den nye normalbakken bygges like ved Kollen ikke langt unna hvor den gamle Midtstubakken lå før den ble revet i 1992.

• Bakken er tegnet av Økaw Arkitekter som har utformet en terrengbasert bakke med tilløp på bakkenivå. Bakkens profil blir dermed diskré, og kommer ikke til å konkurrere med Holmenkollbakken sett fra Oslo sentrum.

• Bakken skal ferdigstilles i februar/mars 2010 og kompletteres sommeren 2010, slik at den er klar til ski-VM i 2011.

• Tribunene, som er utformet i terrenget, får en kapasitet på totalt 15 000 tilskuere.

- Vi er stolte over å ha sikret oss dette oppdraget, fordi det er forbundet med mye prestisje. Dette er to praktbygg, som vil stå der i uoverskuelig framtid, og som tusenvis av mennesker vil besøke vært år, sier Hans Olav Meen Nilssen administrerende direktør i Flex CC-glass.

Økonomisk er det ikke det største prosjektet Tønsberg-bedriften har hatt, men det har gitt bedriften noen spennende utfordringer med å finne frem til spesielle glassløsninger. Entreprisen er på totalt 5,5 millioner kroner.

Utfordrende starthus

- Glassarbeidet i starthuset i Midstubakken har vært krevende faglig, og utfordret oss til å komme opp med spesielle løsninger. Det herdede, laminerte glasset i tak og fasader skal ligge som en værhud utenpå en stålramme. Dermed blir det ingen synlige, utvendige profiler, men en helglasskonstruksjon. Monteringen og innfestingen av de 260 kilo tunge glassplatene vil kreve stor grad av nøyaktighet. I tillegg har de voldsomme vindlastene, både innvendig og utvendig, som starthuset i Midtstubakken vil være utsatt for, vært en utfordring i prosjekteringen, forklarer Meen Nilssen. Tre personer har jobbet heltid på prosjektene som har krevd mye prosjektering og ingeniørarbeid.

Kongefamilien i glass

I tillegg til starthuset skal selskapet glasse inn dommer- og trenertribunen, servicebygget nede på sletta og kommentarboksene i den nye normalbakken. Entreprisen er på fire millioner kroner. Selvaagbygg er hovedentreprenør og Flex CC-glass sin oppdragsgiver. Bakken er tegnet av Økaw Arkitekter.

- Vi har hatt et tett samarbeid med arkitekten. De er trygge på at vår løsning bokstavelig talt holder vann. Det var arkitekten som anbefalte vår tekniske løsning rundt glassarbeidet i Holmenkollbakken, sier Meen Nilssen.

I den nye storbakken i Kollen er det kommentarboksene, dommer-, kongetribunen og lobbyen som skal glasses inn. Det blir mer normale løsninger med glass og profiler i aluminium. Entreprisen er på halvannen million.

Oppstart i november

- I det nye storbakkeanlegget i Kollen er det dommertribunen som har vært utfordringen, fordi vinduene skrår innover, og hvordan unngå at vannet renner inn. Her har vi funnet frem til en spesialløsning som gjør at vannet ledes ut, forsikrer Meen Nilssen.

Arbeidet med å montere glassplatene i Kollen starter i midten av november, mens glassarbeidet i Midtstubakken starter opp en knapp måned senere. Begge bakkene skal stå klare til prøve-VM i midten av mars neste år.

- Til monteringen har vi leid inn spesialister. De samme som gjorde glassmontasjene på Domkirkeruinene på Hamar, så det arbeidet er i de aller beste hender, slutter administrerende direktør, Hans Olav Meen Nilssen i Flex CC-glass.