Ytterligere reduksjon i ordrereservene

Ordrereservene fortsatte å svekke seg i 3. kvartal 2009 og befinner seg nå i en klart nedadgående trend. De fleste næringene melder om få nye ordrer, melder SSB.

Ordrebasert industri melder om reduserte ordrereserver. I 3. kvartal 2009 var disse redusert med 33 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Vi noterer nedgang i reservene i de fleste næringene, men resultatene var særlig svake for maskinindustri og bygging av skip og oljeplattformer. Nedgangen i industriens ordretilgang viser tegn til utflating og ordrereservene faller mindre i 3. enn i 2. kvartal 2009.

Få oppdrag for produsenter av skip og oljeplattformer

Verftenes ordretilgang falt ytterligere i 3. kvartal 2009 og var redusert med 22,1 prosent fra tilsvarende tidspunkt i 2008, og ordretørken har nå for alvor begynt å tære på ordrereservene. Reservene var i 3. kvartal 2009 over 40 prosent lavere enn i samme periode i 2008 og har blitt redusert kontinuerlig siden 4. kvartal 2007. Mesteparten av utviklingen kan forklares med kansellerte ordrer, samt problemer rundt finansiering av oppdrag hos kunden. Høy effektueringsgrad sammen med valutaendringer i form av sterk kronekurs er ytterligere forklaringsfaktorer.

Vanskeligere tider for maskinindustrien

I nok et kvartal ble det rapportert om en lav ordretilgang innenfor maskinindustrien. Næringens ordretilgang var redusert med 66 prosent i 3. kvartal 2009 sett i forhold til samme tid i 2008. Næringen domineres av et fåtalls store aktører som har mesteparten av produksjonen lokalisert i utlandet, og mye av nedgangen skyldes etterspørselssvikt i markedene som disse betjener. Samlede ordrereserver er stadig høye, men har blitt redusert hvert kvartal siden 3. kvartal i fjor, og trenden er klart nedadgående. Næringen bærer preg av det er vanskelig å få tilslag på de aller største oppdragene.

Til tross for noe prisoppgang i metaller ble ordretilgangen i metallindustrien redusert med 30,5 prosent fra 3. kvartal 2008 til 3. kvartal 2009. Tilsvarende sammenligning for ordrereservene ga en reduksjon på 23,1 prosent. Svekket dollarkurs medvirker til dette bildet. I næringen for ikke-jernholdige metaller ble det registrert økt ordretilgang fra 2. til 3. kvartal 2009.

Bedring innenfor annen verkstedindustri

Annen verkstedindustri meldte om økning i både ordretilgang og ordreserver i 3. kvartal 2009. For ordretilgang noterte vi en oppgang på 20 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal 2009, mens vi for ordrereservene registrerte en oppgang på 22,4 prosent. Også for enkelte andre næringer er det en oppgang i ordretilgangen og -reservene fra 2. til 3. kvartal, etter at tilgangen på nye ordrer og reservene har falt betydelig gjennom det siste året.