Nær 5000 konkurser i år

– I fjor gikk 3542 norske bedrifter konkurs. I år kan vi nærme oss 5000, sier direktør Gabor Molnar i kredittopplysningsbyrået Experian.

458 bedrifter gikk konkurs i oktober, 88 flere enn i oktober i fjor, viser tall fra Experian.

Ved utgangen av oktober hadde 4225 norske bedrifter gått konkurs. Det er 683 flere enn i hele fjor.

– Konkurstallene holder seg fortsatt på et høyt nivå i høst. Selv om færre bedrifter går konkurs nå enn i første halvår, er det fortsatt mange som sliter med ettervirkningene av finanskrisen, sier Gabor Molnar.

Meglere sliter

Året sett under ett er det selskaper innen finansierings- og forsikringsvirksomhet som er hardest rammet, med en firedobling av konkurstallene fra i fjor.

– Eiendomsmeglere og andre bedrifter som driver med omsetning og drift av fast eiendom har en økning i antall konkurser i forhold til i fjor på 318 prosent. Det viser hvor turbulent det har vært i denne bransjen det siste året, sier Molnar.

I bygg og anlegg ser det nå litt lysere ut. Selv om det var 107 konkurser i denne bransjen i oktober, mot 94 i samme måned i fjor, er økningen mye mindre enn tidligere i år. Hittil i år har bygg og anlegg hatt 1036 konkurser, mot 498 på samme tid i fjor.

Flest konkurser er det blant butikkene. 1059 foretak innen varehandelen har lagt inn årene hittil i år. For denne bransjen er det heller ingen bedring i oktober, med 124 konkurser, det dobbelte av i fjor.

Ujevn utvikling

– Det er verdt å merke seg at mange fylker nå har færre konkurser enn på samme tid i fjor. I første halvår var bildet langt mer dystert, sier Gabor Molnar.

Vestfold, Møre og Romsdal, Finnmark, Nordland, Nord-Trøndelag og Buskerud har færre konkurser enn i oktober i fjor.

Telemark har størst prosentvis økning.

Av de mest folkerike fylkene har Hordaland, Oslo og Rogaland langt flere konkurser enn samme måned i fjor. I Akershus er det kun en svak økning.

– Konkursutviklingen er ujevn. Økonomien har ikke kommet helt på rett kjøl ennå, selv om andre halvår blir bedre enn første halvår, sier direktør Gabor Molnar i Experian.