Sp-krav om fortsatt avgiftsfri biodiesel

Biodrivstoff skal være mer lønnsomt å bruke enn fossilt drivstoff, og biodiesel skal fortsatt være avgiftsfri, er det klare kravet fra landsstyret i Senterpartiet.

Senterpartiet mener at det offentlige må bidra mer til forskning, oppstart av produksjon og utvikling av markedet for annen gangs biodrivstoff.

I en uttalelse fra partiets landsstyremøte i Drammen i helgen heter det at fritak for autodieselavgift på ren biodiesel vil medvirke til å øke insentivet for å erstatte fossil diesel med diesel fra biovirke.

Svare for utgifter

Landsstyret i Sp mener likevel at det må signaliseres at biodrivstoff må svare for avgifter som har sammenheng med offentlige utgifter til ulykker, kø, støy og veislitasje.

– Det vi må gjøre nå er å bygge opp bruken av biodiesel, og derfor er det rimelig at vi må vente med å avgiftslegge den. Det blir uansett feil å gjøre det nå, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete til NTB.

Økt innsats

Hun sier videre at det er viktig å øke forskningsinnsatsen på annen gangs biodrivstoff.

– Vi må stimulere til videre utvikling på det området, sier Navarsete.

I en perspektivartikkel 22. oktober gikk tidligere senterpartileder, nå prosjektleder for fornybar energi i Norsk Industri, Åslaug Haga, ut med kraftig kritikk av forslaget i statsbudsjettet for 2010 om å avgiftslegge bruk av biodiesel på lik linje med autodiesel.

Hun begrunner sin kritikk med at dette skaper lite forutsigbare rammebetingelser for norsk industri som ønsker å satse på utvikling av miljøteknologi og produksjon av biodrivstoff.