Krever tverrfaglig brannetterforskning

Norsk brannvernforening kritiserer Politidirektoratet fordi direktoratet ikke vil pålegge politimestrene å etablere distriktsvise brannetterforskningsgrupper.

Administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening skriver i et brev til Justisdepartementet at det er «et presserende behov» for slike etterforskningsgrupper med fagpersonell fra politi, brannvesen og lokalt eltilsyn. Han påpeker at Brannvernforeningen mener brannetterforskning er og bør være en politioppgave, og at politiet bør lede de tverrfaglige gruppene.

«Poenget er å sikre best mulig kvalitet på arbeidet, gjennom et samlet bidrag fra politi, brannvesen og eltilsyn», skriver han.

Frivillig ordning

En arbeidsgruppe for kvalitetssikring av brannetterforskning har tidligere i år anbefalt at det så snart som mulig blir opprettet faste brannetterforskningsgrupper i samtlige politidistrikter.

Brannvernforeningen viser til at Politidirektoratet i et brev til landets politimestere i juli i år åpner for at det enkelte politidistrikt, som en frivillig ordning, kan opprette faste brannetterforskningsgrupper. Men etter Brannvernforeningens mening er en frivillig ordning ingen god løsning. Dette vil kunne føre til store kvalitetsforskjeller i brannetterforskningen fra distrikt til distrikt, blir det hevdet.

Økt kompetanse

Brannvernforeningen lister opp en rekke grunner for forslaget om en fast ordning, blant annet disse argumentene:

* Tverrfaglig sammensatte etterforskningsgrupper vil gi økt brannfaglig kompetanse, ikke bare i politiets tekniske og taktiske etterforskning, men også for brannvesen og eltilsyn.

* Økt erfaringskompetanse vil kunne redusere antall branner med ukjent årsak.

* En høyere oppklaringsprosent vil i seg selv ha allmennpreventiv effekt.

* Et mer komplett brannskadebilde gjør det mulig å målrette det forebyggende arbeidet enda bedre enn i dag.