Lysprisen 2009 til Operaen og Frøhvelvet

Operahuset og Svalbard globale frøhvelv gikk av med Lysprisen 2009 for henholdsvis innendørs og utendørs belysning.

Det ble dobbeltseier for Statsbygg da Norsk Lyspris for 2009 ble utdelt. Operahuset i Bjørvika fikk prisen for innendørs belysning, mens Svalbard globale frøhvelv på Longyearbyen fikk prisen for utendørs belysning.

Statsbygg har vært byggherre for så vel den nye operaen som frølageret, og begge prosjektene ble ferdigstilt i 2008 til stor oppmerksomhet. Under utdelingen av Norsk Lyspris i Bærum kulturhus onsdag ble det mer heder og ære til de to prosjektene.

Svalbard globale frøhvelv

Prisen for utendørs belysning gikk til den kunstneriske utsmykningen av frøhvelvet, "Perpetual repercussion" av kunstneren Dyveke Sanne. Utsmykningen fremhever at frøhvelvet inneholder noe verdifullt og flott, og bygget skinner nærmest som en diamant. I juryens vurdering beskrives dette som et særegent prosjekt så vel innholdsmessig som arkitektonisk og kunstnerisk.

Operahuset

Juryen er imponert over hvor godt lyset er integrert i arkitekturen i det nye operahuset. Dette er særlig tydelig i publikumsarealene. I vurderingen legges det også vekt på den utstrakte bruken av ny teknologi, blant annet i kunstverket til Olafur Eliasson i lobbyen. Lysdesignet i operaen er utført av Lars Bylund og Per Harald Rasmussen.

Juryen berømmet Statsbygg og Kunst i offentlige rom (KORO) for vilje til å gå nye veier.

Norsk lyspris

Norsk Lyspris er etablert av Lyskultur - Norsk kunnskapssenter for lys og deles ut annet hvert år. Hensikten med Norsk Lyspris er å sette fokus på og synliggjøre lyskulturen i Norge.Utmerkelsen gis til anlegget/prosjektet/ installasjonen Les mer på lyskultur.no.