Venold: God fart inn i 2010

Veidekke-sjef Terje R. Venold sier de har gått fra å være dypt bekymret til å ha et normalt bekymringsnivå.

Han vil ikke avblåse finanskrisen, men mener de nå er ferdig med nedgangen i markedet selv om man fortsatt befinner seg i en lavkonjunktur.

– Vi har kommet oss gjennom den verste nedgangen i moderne tid på en god måte. Vi har en solid drift i selskapet og har god fart inn i 2010, som blir et meget viktig år for konsernet, sier Venold. Han forventer ikke noen stor økning i omsetningen men stabilt gode resultater.

Veidekkes omsetning i tredje kvartal ble 3 980 MNOK (5 029 MNOK). Driftsresultatet ble 224 MNOK (335 MNOK), resultatmarginen ble 6,0 (5,2), mens resultat før skatt ble 241 MNOK (263 MNOK). Resultat pr. aksje ble kr 1,30 (kr 1,60). Ordrereserven for konsernets entreprenørvirksomhet er på 11,3 mrd. NOK (11,2 mrd. NOK). 

Lavkonjunkturen har ført til redusert omsetning sammenlignet med samme periode i fjor, men det er flere og flere lyspunkter på veien videre.

- Vi økte resultatmarginen, ordrereserven er fortsatt økende og boligsalget har tatt seg opp i årets tredje kvartal, fastslår konsernsjef Terje R. Venold.

- For vår samlede virksomhet må årets tredje kvartal sies å være et godt kvartal for Veidekke, selv om omsetningen ble lavere som et resultat av den lavkonjunkturen vi er inne i. Men vår entreprenør­virksomhet oppnår fortsatt sterke marginer, og ordrereserven viser nok et kvartal med økning, hvilket er viktig for farten inn i 2010. I tillegg viser boligsalget også fortsatt fremgang med 100 boliger solgt i Norge og Sverige i dette kvartalet, mot 19 i samme kvartal i fjor, legger konsernsjef Venold til. 

Entreprenørvirksomhet

Den norske entreprenørvirksomheten er fremdeles hovedmotoren innen området. Tross lavkonjunkturen og en fortsatt redusert omsetning oppnås det gjennomgående meget god lønnsomhet. Det er god drift og resultatmargin i Stockholmsregionen både innen bygg og anlegg, mens resultatene for de øvrige regionene i Sverige er preget av lav ordreinngang i de foregående kvartalene. Den danske virksomheten, Hoffmann, har opprettholdt inntjenings- og resultatnivået fra andre kvartal, selv om markedet fortsatt er svakt. 

Omsetningen i den samlede entreprenørvirksomheten ble 2 840 MNOK (3 621 MNOK), og resultatet ble 141 MNOK (184 MNOK). 

Eiendomsutvikling

Lav eiendomsproduksjon gir svake resultater, mens boligsalget igjen viser fremgang i Oslo- og Stockholms­området både for ferdigstilte boliger og nye prosjekter. Veidekke solgte i tredje kvartal 48 boliger i Norge, mot 41 i hele 2008. Tilsvarende tall for Sverige viser 52 solgte boliger mot 86 i hele 2008.

Omsetningen for Veidekkes eiendomsvirksomhet endte på 105 MNOK (361 MNOK), og resultatet endte på -12 MNOK (-53 MNOK). 

Industri

Det var høy aktivitet i industrivirksomheten i tredje kvartal, med god produksjon og relativt god inntjening innen asfalt, pukk og grus, mens det var en liten nedgang innen gjenvinning. Avsetninger for fremtidige tap innen veivedlikehold på 34 millioner kroner gir en resultatnedgang sammenlignet med 2008. Avsetninger for fremtidige tap måtte tas med bakgrunn i at de første drifts- og vedlikeholdskontraktene man gikk inn på var priset for lavt. De måtte i fjerde kvartal i fjor også ta en avsetning for fremtidige tap på 30 millioner kroner. Veidekke har for tiden 15 drift- og vedlikeholdskontrakter gående.

Samlet omsetning for Veidekke Industri ble 1.062 MNOK (1.204 MNOK), og resultatet ble 115 MNOK (147 MNOK). Nedgangen i omsetning kommer av at rive- og maskinentreprenørvirksomheten er overført til Veidekke Entreprenør. 

HMS

Sykefraværet for alle ansatte i Norge var 5,8 % (5,5 % ). For alle ansatte i Sverige var sykefraværet

3 % (3 %), og i Danmark 2,2 % (2,5 %). H-verdien (antall fraværsskader pr. million arbeidstimer) for hele konsernet ble 4,9 (5,7) pr. tredje kvartal.