Svenske boliglån fordoblet

Svenskene har i løpet av seks år fordoblet sine samlede boliglån. Men boligutgiftene utgjør foreløpig ikke noen større andel av husholdningenes samlede utgifter.

Økonomer er likevel bekymret for veksten i boliglånsmassen, skrev Stockholm-avisen Dagens Nyheter mandag. Sverige er inne i en dyp lavkonjunktur, og dagens rekordlave rentenivå kan neppe beholdes på lang sikt.

– Jeg tror mange husholdninger er mer opptatt av kostnadene enn av hvor stor gjeld de setter seg i, sier Ylva Yngveson ved storbanken Swedbanks avdeling for privatøkonomi. Selv folk med god råd bør vurdere om de kan bruke pengene mer fornuftig, mener hun.

– Det er viktig at man selv regner på hva man vil gjøre med pengene bortsett fra bare å bo, framholder hun. Spesielt unge mennesker som nylig har kommet seg inn på boligmarkedet, må i dag gi avkall på andre ting for å kunne betale renter og avdrag.

I 2004 utgjorde boligutgiftene rundt en firedel av de svenske husholdningenes totale utgifter. Den prosentvise andelen er ikke større i dag, men fordi svenskene har fått mer penger mellom hendene, bruker de likevel mer på å betale ned på lån.