Terje Venold Veidekke

Hvis et selskaps fremtid kan måles på noe, så er det på følelsen de ansatte har i magen når de våkner om morgenen!

For oss i Veidekke er dette et av de viktigste suksesskriterier vi har, for den dagen den følelsen er dårlig har vi ikke lykkes.

Terje R. Venold

Konsernsjef i Veidekke i ASA.

I tillegg til sin posisjon som konsernsjef har han en rekke tillitsverv. Blant dem kan det nevnes at han leder bedriftsforsamlingen i Storebrand, er medlem av bedriftsforsamlingen i Hydro, leder referansegruppen for Byggenæringens senter på BI og er medlem av NHOs hovedstyre.

Andre gjestekommentatorer

Sven Christian Ulvatne, BackeGruppen

Ketil Lyng, BNL

Per Sandberg

Steinar Gullvåg (A)

Øyvind Kvaal

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Petter Eiken, Skanska

Øyvind Halleraker, Stortinget (H)

Pål Egil Rønn, AF gruppen

Jon Sandnes, EBA

Petter Moe, NCC

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Martin Mæland, OBOS

Terje Nøstdal (Belief)

Det er til syvende og sist menneskene i den enkelte bedrift som bidrar til å skape forskjellen, og når vi nå snart skal ta fatt på et nytt tiår vil den gode følelsen hos den enkelte være garantisten for at vi makter å håndtere utfordringene videre.

Is i magen

En av våre sentrale ledere påminner stadig oss alle om at det eneste som er verre enn ingen prosjekter, er et dårlig prosjekt. Når vi i næringen høsten 2008 og våren 2009 opplevde å se ordrereserven synke med et tosifret prosenttall, var det viktig å ha is i magen og beholde roen. Det kan være lettere sagt enn gjort. Når man gjennom lengre perioder opplever stang ut i prosjektjakten og prisbildet endres raskt, da er det fort gjort å tråkke feil. Jeg må innrømme at jeg er overrasket over hvor godt entreprenørbransjen har taklet dette, men er samtidig spent på hva resultatet blir når prosjektene som ble tatt gjennom 2009 kommer til syne på bunnlinjen. Denne situasjonen av rask endring og tilløp til frustrasjon har imidlertid åpnet en rekke muligheter. Det er nå det er klima for å tenke nytt, stille spørsmål ved gamle sannheter og legge fundamentet for en grunnleggende god drift i årene som kommer. Har du samtidig greid å beholde roen i egen organisasjon kan du ha tatt gode posisjoner i året som har gått.

Ro i organisasjonen.

For de mange av oss som har kolleger i andre land, har vi sett hvor forskjellig finanskrisen har artet seg og hvor begunstiget vi i Norge tross alt har vært. Vår næring ble fort en viktig del av løsningen for myndighetene når de skulle sette inn tiltak for å begrense skadevirkningen av krisen. Nærheten til og samspillet med myndighetene, gjorde også at vi gjennom BNL og EBA fikk etablert dialog som et stykke på vei gjorde det mulig å påvirke deler av tiltakspakken. Til forskjell for våre naboland har vi også permitteringsinstituttet som et viktig verktøy i håndteringen av tøffere tider. Og når vi toppen av det hele ser at Norge totalt sett har blitt langt mindre rammet av krisen enn de fleste land vi kan sammenligne oss med, har vi relativt gode forutsetninger for å beholde roen og kompetansen i våre organisasjoner. Der har våre kolleger i for eksempel Sverige og Danmark måtte iverksette langt hardere tiltak hva gjelder tilpassning av virksomhetenes kapasitet. Spesielt gjelder dette i Danmark hvor lite er gjort fra myndighetene hva gjelder konkrete investeringer og tiltak for å møte nedgangen i aktivitet, og hvor markedsnedgangen generelt har vært markant.

Alt i alt må vi derfor kunne konstatere at vi bør være relativt godt rustet til å møte det kommende året, selv om vi også i 2010 skal få oppleve mange, og kanskje noen nye utfordringer. Da er det godt å vite at vi tross alt har maktet å beholde det meste av arbeidstyrken og kompetansen i næringen.

Menneskekraft – en fornybar ressurs

Riktig bruk av kunnskap og erfaring bringer oss videre hver dag. Vi står nå foran det så mye omtalte Københavnmøte hvor verdens ledere skal samles for å bidra til å sikre verden en tryggere fremtid hva gjelder klima og miljøforhold. Mye av det som vil bli diskutert er hvordan vi kan gjøre oss mer nytte av fornybar energi. I en tid da det forskes iherdig på en rekke fornybare energiformer, slår vi gjerne et slag for energien i hver og en av oss, eller menneskekraften. Mennesket er og blir menneskets største mulighet. Veidekke er, og vil være et selskap drevet frem av en den fornybare energi verden alltid vil trenge mer av - menneskekraften. Det er i disse vandrende kraftverkene at utfordringer løses og fremtiden skapes.

Det har vært et utfordrende år. Vi har måttet finne nye løsninger på kjente oppgaver, og vi har måttet skjerpe oss selv og alle våre prosesser. La dette være kunnskap og erfaring vi tar med oss videre, og la oss bidra til å sikre at vi som næring og enkeltindivider fortsetter å utvikle oss.