42 meter høy glidestøp på Trehørningen

I løpet av 14 dager bygges Innlandets trolig høyeste glidestøp på Trehørningen industriområde på Hamar. Det 42 meter høye bygget skal romme et topp moderne avfallforbrenningsanlegg.

Dette er første del av et bygg med en høyde på 42 meter og en samlet grunnflate på 4000 kvadratmeter som nå reiser seg på Eidsiva Bioenergis anlegg.

I en glidestøp flyttes støpeformen oppover, slik at hele støpen gjøres i én prosess. Resultatet er en sterkere konstruksjon og ingen støpeskjøter.

I 2011 skal Eidsiva starte produksjon av bioenergi på Trehørningen Industriområde. Da vil avfallsforbrenningsanlegget stå klart til produksjon av prosessdamp, fjernvarme og elektrisk energi. Anlegget skal ta imot 72 000 tonn husholdnings- og industriavfall fra hele Innlandet. Med en årlig produksjon på rundt 200 GWh vil avfallsforbrenningsanlegget på Trehørningen alene stå for nærmere 20 prosent av Eidsivas mål om 1 TWh bioenergi innen 2012.

Inspirerende

- Det er inspirerende å få være med på et så stort prosjekt som representerer et av Eidsivas bidrag i arbeidet med å produsere ny fornybar energi, sier Tormod Botheim i Eidsiva Bioenergi. Han er delprosjektleder for drift i prosjektorganisasjonen og blir daglig leder for anlegget når det kommer i drift. Prosjektet på Trehørningen innebærer en betydelig utvidelse av det eksisterende fjernvarmenettet på Hamar. Alle anleggene til Eidsiva Bioenergi skal overvåkes døgnkontinuerlig fra Trehørningen Energisentral.

I rute

I mai startet arbeidet med bygningskomplekset til drøye 900 millioner kroner.

- Arbeidene er i rute, sier delprosjektleder bygg, Rune Wold.

- Grunnarbeidene ble litt mer omfattende enn vi hadde trodd på forhånd. Det er høy grunnvannstand. Noe vanskelige masser måtte skiftes ut, forteller han.

Rundt 90 personer er nå i arbeid på Eidsivas anlegg på Trehørningen. Når aktivitetsnivået når toppen i løpet av sommeren/høsten 2010, vil rundt 200 personer arbeide der. Betongarbeidene utføres av NCC, mens Anlegg Øst AS utfører arbeidene på tomta.

Flere entrepriser

Før jul blir resten av entreprisene i forbindelse med anlegget utlyst på Doffin. Dette gjelder blant annet entreprise på stålkonstruksjoner inkludert fasader og tak, innredningsarbeider, utomhusarbeider, heisanlegg, elkraft- og teleteknisk anlegg, ventilasjon og rør- og sanitæranlegg.

- Mange av de som kommer til å arbeide på her, vil være pendlere. Det blir derfor behov for både overnatting og stor tjenesteyting ellers i forbindelse med anlegget på Trehørningen, sier Wold. Han regner også med at flere av de gjenstående oppdragene og leveransene vil tilfalle lokalt næringsliv.