Hvorfor slikt hastverk?

Hvorfor skal Norge alltid være det landet som øker rentene først (og som senker dem sist)? Er det for at vi alltid skal være best i klassen? Problemet er at Norges Bank ofte skaper større problemer enn de man løser med en slik politikk. Finanskrisen er ikke slutt selv om i DnBNor synes å mene det.

Vi har gjentatte ganger sagt at krisen ikke er over i byggenæringen – og nå ser vi at mange andre næringer som bl a skipsindustrien, går inn i en dyp og langvarig krise. Gjedrems renteøkning er ikke til mye hjelp for dem som står midt i krisen.

Selv om renteøkningen på 0,25 prosent er til å leve med, er det faren for nye renteøkninger som er farlig og som kan gi alvorlige problemer både for næringslivet og for folk flest. Vi har bitre erfaringer, og alle er ikke overbevist om at Gjedrem har lært noe som helst av sine tidligere feil.

Men politikerne må også gå i seg selv. Det er de siste årene pumpet enorme pengesummer inn i offentlig sektor og til mer eller mindre populistiske tiltak. Nå har vi fått en voksen finansminister som starter et langt og møysommelig arbeid. Det er mange gjøkunger rundt om i systemene som har fått mye penger de siste årene – og det ofte til helt håpløse tiltak. Mye av dette gir i alle fall ikke verdiskapning for samfunnet. Alle slike hull må tettes – og man må begynne å si nei til alle som roper høyt. Er man først kommet inn med en post på statsbudsjettet , ja, da er fremtiden sikret selv for de mest banale prosjekter.

Nå bør en ta en nøye gjennomgang – og da forventer vi at mye vil forsvinne. Staten kan ikke betale for alle særinteressene i dette landet.