NHO frykter flere renteøkninger

NHO frykter følgene av dagens renteøkning og varslet om at det kan komme mer i tiden fremover. - Dermed blir det enda vanskeligere for norske bedrifter å konkurrere med utlandet, sier NHO-sjef John G. Bernander.

Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å øke styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 1,50 prosent.

- NHO frykter følgene av dagens renteøkning og særlig varslet fra Norges Bank om at de skal fortsette med å øke renten i tiden fremover. At Norge skulle bli det første europeiske landet som økte renten, og at Norges Bank varslet en høyere rentebane med en styringsrenten opp mot på 2,25 prosent, vil trolig gi oss en enda sterkere norsk krone. Dermed blir det enda vanskeligere for norske bedrifter å konkurrere med utlandet, sier NHOs administrerende direktør John G. Bernander.

- Dagens arbeidsledighetstall – som overraskende steg til 3,2 prosent – viser at det er for tidlig å avblåse krisen og at det er nødvendig å sørge for at norske bedrifter i disse tider ikke blir påført ekstra handikap. Samtidig er det noe beroligende at Norges Bank selv sier i dag at dersom kronen skulle bli vesentlig sterkere enn anslått, kan oppgangen i renten bli mindre eller komme senere enn de nå ser for seg.