Bytt vindu - kutt strømregningen

Gruer du deg til å åpne strømregningene om vinteren? – Bytt vindu og få lavere strømutgifter på kjøpet, er Snekker-Ottos råd.

I boliger med gamle vinduer, er vindusbytte en av de aller mest effektive måtene å redusere strømforbruket på. Jo eldre vinduene dine er, desto større vil varmetapet være. Bor du for eksempel i en bolig med isolerglassvinduer fra 60- og 70-tallet eller tidligere, har du høyst trolig vinduer som er modne for dynga.

– Jeg tok en liten test på Enova sine nettsider på mitt hus for å se hvor mye jeg kunne spart på å skifte vinduer. Jeg ville redusert strømregningen min med mellom 3 800-4 000 kroner i året hjemme hos meg med bedre vinduer, sa Otto Robsam da han nylig gjestet «God Morgen, Norge» på TV2.

Du kan sjekke din egen innsparing her: www.enovaanbefaler.no

Mye å spare

Selv om vinduene i en vanlig bolig bare utgjør mellom opp mot ti prosent av boligens totale ytre flate kan vinduene stå for så mye som 40 prosent av varmetapet. Mange nordmenn kan årlig spare så mye som 4 000-6 000 kWh ved å bytte fra gamle til moderne vinduer. I tillegg til å kutte strømregningene, kan alt fra inneklima og komfort til støydemping, miljø og sikkerhet få et løft i hjemmet dersom gamle vinduer erstattes med nye energivinduer. Også sollyset kan reduseres med rett type vindu.

Det er U-verdien i et vindu som angir hvor god varmeisolasjonen er, og som forteller hvor mye varme som slipper ut av rommet. Dersom du er usikker på om du har energivinduer, råder Snekker-Otto deg til å ta den såkalte lightertesten. Den avsløser om du har energivinduer eller ikke.

– Det du gjør er kort og godt å holde en lighter opp mot glasset på kveldstid, og du vil se fire flammer i gjenskinnet. Ser du tre gule og en blå flamme, er du heldig, da har du energiglass med U-verdi 1,6 eller bedre. Ser du derimot fire gule flammer, er det ikke energivindu du har, da er det et vindu med ca 2,8 i U-verdi sa Otto Robsam under tv-innslaget.

Satte standarden med energivindu

I august i år satte Natre energistandarden da de som første norske vindusprodusent satset på et energivindu med 1,2 i U-verdi som sitt standardvindu. Vinduer med U-verdi på 1,2 hadde tidligere en høyere pris enn de gamle standardvinduene med 1,4 i U-verdi.

Men selv om Natre-kundene nå får et standardvindu med høyere kvalitet enn de gjorde tidligere, er ikke prisene på standardløsningene endret.

– Det betyr at man kan velge en energiøkonomisk løsning, og fortsatt være fornøyd med prisen. Det håper vi motiverer flere til å bytte ut sine gamle og uøkonomiske vinduer, sier administrerende direktør Håvard Tveit i Natre.