Ramsar-befaring før veibygging i Åkersvika

Miljøverndepartementet har bedt Ramsar-sekretariatet i Sveits vurdere planene om å bygge ut E6 til firefelts motorvei gjennom Åkersvika naturreservat sør for Hamar sentrum.

Bakgrunnen for oppfordringen er at både Samferdselsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet har gått inn for at motorveien bygges etter alternativ A, det vil si langs den nåværende veitraseen tvers gjennom verneområdet.

Åkersvika er ett av Norges 37 Ramsar-områder, det vil si våtmarker av internasjonal betydning særlig for fuglelivet. Ramsar-konvensjonen ble vedtatt i 1971. Sekretariatet for konvensjonen ligger i byen Gland i Sveits.

I et brev til Ramsar-sekretariatet stiller Miljøverndepartementet en rekke spørsmål for å få en vurdering av konsekvensene både av alternativ A og av alternativ B, som innebærer at motorveien bygges gjennom landbruksområdet øst for Åkersvika.

Miljødepartementet har allerede fått et positivt svar, men Ramsar-sekretariatets fagfolk kan ikke komme til Norge før tidligst i januar. NTB får bekreftet at januar neppe er det beste tidspunkt for en befaring – ettersom Åkersvika da trolig ligger islagt og uten de trekkfuglene som er den viktigste begrunnelsen for naturreservatets internasjonale vernestatus.