Misliker at småpenger skal avgjøre museumssak

Omtrent 200 millioner kroner er spart etter 50 års drift dersom hele Kulturhistorisk museum samles på Bygdøy framfor Bjørvika, konkluderer en ny rapport. Museets ledelse synes ikke det er et godt argument.

Fakta om vikingskipene

* Vikingskip er en nordisk skipstype fra vikingtid og tidlig middelalder. Skipene ble brukt både til krigs- og handelsferder.

* I Vikingskipshuset til Kulturhistorisk museum på Bygdøy ligger Tuneskipet, Gokstadskipet og Osebergskipet.

* I 1867 ble Tuneskipet gravd ut på Rolvsøy, nord for Fredrikstad. Det le bygget cirka 900 e.Kr. og anslås å ha vært 18,67 meter langt og 4,22 meter bredt.

* Osebergskipet ble utgravd sommeren 1904 i Slagendalen i Vestfold. Skipet dateres til 815-820 e.Kr. Skipet er laget av eik og er cirka 21,5 meter langt og 5 meter bredt.

* Gokstadskipet ble gravd ut sommeren 1880 på gården Gokstad i Sandefjord kommune. Det ble bygget omkring år 900 e.Kr. Det er cirka 23 meter langt og 5 meter bredt.

(Kilde: Store Norske Leksikon og Kulturhistorisk museum.)

Fakta om Kulturhistorisk museum

 

* Rommer den desidert største arkeologiske samlingen av gjenstander fra forhistorisk tid og middelalder funnet i Norge, blant annet kirkekunst, runeinnskrifter og mynter. Museet har i tillegg en betydelig etnografisk samling med gjenstander fra alle verdensdeler.

* Museets samlinger er bygget opp over snart 200 år.

* Virksomheten er i dag fordelt på Historisk Museum og tre andre hovedbygninger i Oslo sentrum i tillegg til Vikingskipshuset på Bygdøy.

* Vikingskipshuset er Norges best besøkte museum med et årlig besøkstall på omkring 430.000. Besøkstallene for Historisk Museum ligger på rundt 65.000 i året.

* Museet utgjør en enhet ved Universitetet i Oslo med status på linje med fakultetene. Statusen som universitetsmuseum medfører at museet legger vekt på forskning i tillegg til formidling.

* Det er rundt 120 fast tilsatte ved museet. I tillegg kommer et stort men varierende antall midlertidige stillinger.

* Store deler av museets samlinger ble i løpet av 2008 flyttet til et stort moderne magasinbygg på Økern i Oslo.

(Kilde: Kulturhistorisk museum)

–200 millioner kroner i differanse etter 50 års drift er i denne sammenheng et lite beløp. Vi vurderer økonomien i dette prosjektet helt annerledes enn det rapporten gjør. Dette viser snarere at de to prosjektene omtrent er økonomisk likestilt, sier sivilingeniør og prosjektleder ved Kulturhistorisk museum, Kirsten Bjørndal, til NTB.

Hun har så vidt begynt å lese rapporten som feller en knusende dom over planene om å samle hele Kulturhistorisk museum til Bjørvika. Både Universitetet i Oslo, som eier museet, og Kulturhistorisk museums ledelse har sagt at de ønsker å gå for Bjørvika-planene.

Rapporten ble mandag lagt fram for forsknings- og høyere utdanningsminister, Tora Aasland (SV).

Trygt å flytte?

Ifølge rapporten er den beste samfunnsøkonomiske løsningen å samle landets nasjonale skatter på Bygdøy. Økonomi og lokalisering har vært viktige spørsmål for konsulentene fra Metier, som har samarbeidet med Møreforskning Molde om rapporten. Den ble utredet på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

Tilstanden til vikingskipene, som er plassert på Kultuhistorisk museum sin avdeling på Bygdøy, har de også lagt stor vekt på. Mange har fryktet at en flytting vil gjøre våre nasjonalklenodier om til støvhauger, og de får nå støtte i den nye rapporten. Den slår fast at det er stor usikkerhet knyttet til flytting av skip og andre gjenstander. Også dette er Kirsten Bjørnstad uenig i.

– Dette spørsmålet ble behandlet i 2006, hvor man konkluderte med at forholdene for skipene vil bli forbedret ved flytting til Bjørvika. Den vurderingen står ved lag. Vi vil nå ha en kritisk gjennomgang av hele rapporten for å finne ut av hvordan de har kommet fram til en annen konklusjon enn oss, sier hun.

– Billigst og best

Samarbeid med de andre museene på Bygdøy blir også trukket fram som en stor fordel. Noe av det viktigste som ikke har med penger å gjøre, er bevaringen av Vikingskipshuset med innholdet intakt.

Trafikksituasjonen i lokalmiljøet skal ikke være noe uoverkommelig hinder, ifølge rapporten, men dette tviler universitetsrektoren på. Han frykter at både den store tomteutnyttelsen, den vanskelige trafikksituasjonen og Riksantikvarens kulturminnefredning av store deler av Bygdøy vil bli et problem.

– Vi imøteså en vedtatt omforent reguleringsplan for et museum i Bjørvika i løpet av vinteren. Universitetet i Oslo er bekymret for at museumsplanene nå blir skjøvet langt inn i fremtiden, dersom Kulturhistorisk museum blir vedtatt lokalisert på Bygdøy, sier Ole Petter Ottersen.

Debatten fortsetter

Statsråd Tora Aasland sier hun ikke er så opptatt av hvor museet skal ligge, så lenge det faglige er godt ivaretatt.

– Det skal være en løsning som er forsvarlig både faglig og når det gjelder forskning, formidling og forvaltning av de gjenstandene museet skal passe på, sier Aasland til NTB.

Hun regner med at debatten om hvor museet skal ligge, vil fortsette, men understreker at forskningen og det museumsfaglige må veie tyngst. Hun sier at økonomien i prosjektet også er av stor betydning, men mener det er for tidlig å legge fram noen bastante regnestykker.

– Dette ligger langt fram i tid, så vi må nok se på økonomien på nytt etter hvert, sier Aasland.

Noe nytt museum vil neppe stå ferdig før om ti år, tror SV-statsråden, men håper regjeringen vil fatte vedtak om lokaliseringen før jul.

200 år

Samlingene ved Kulturhistorisk museum er bygd opp over snart 200 år. Dette er landets desidert største samling av gjenstander fra forhistorisk tid og middelalder funnet i Norge, blant annet kirkekunst, runeinnskrifter, mynter og etnografiske gjenstander. Virksomheten er i dag fordelt på fire hovedbygninger i Oslo sentrum, i tillegg til Vikingskipshuset på Bygdøy.