BNL på budsjetthøring

- Byggemarkedet faller med 35 mrd kroner i 2009 og 2010. Dette frigjør betydelig kapasitet til å ta fatt på uløste offentlige oppgaver.

Det var budskapet fra Byggenæringens Landsforening i forbindelse med dagens høring om statsbudsjettet i stortinget.

Fra BNL deltok direktør Audun Lågøyr.

- Ledig kapasitet i byggenæringen må utnyttes til å ta fatt på uløste offentlige oppgaver. Derfor bør stortinget øremerke midler til vedlikehold av offentlige bygg og øke rammen for låneordningen med rentekompensasjon til kommunene.

Lågøyr utfordret også stortinget til økt satsing på energieffektivisering i bygg:

- Det er positivt at det skal lages en handlingsplan for energieffektivisering i bygg, men den må inneholde ordninger med tilskudd og skatteincentiver for å stimulere privathusholdningene til å iverksette tiltak, påpekte Audun Lågøyr.

BNL utfordret også finanskomiteen til å øke bevilgningene til vedlikehold av veinettet.

- Statens Vegvesen har nettopp fullført en analyse av riksveiene som konkluderer med at 40 % av veinettet er i dårlig stand. Det er dyrt for samfunnet å la veinettet forfalle slik og kostnadene med å ta igjen etterslepet vil øke for hvert år som går.

Ambisjonsnivået for 2010 er dessverre ikke større enn at veinettet holdes i dagens dårlige stand. BNL mener Stortinget derfor må øke bevilgningene til drift og vedlikehold av veiene, poengterte Audun Lågøyr.

Her er høringsuttalelsen