Smarte løsninger skaper klima for læring

Nye Tangen videregående skole med sin flotte arkitektur og vakre beliggenhet, fremstår som et praktbygg for læring og utvikling.

Rambøll har med sine ingeniørtekniske løsninger bidratt til å gjøre den spenstige arkitekturen mulig, og har sikret inneklimaløsninger og lysstyring som totalt sett har skapt et optimalt miljø for elever og lærere. Skolen åpnes formelt i dag torsdag 22. oktober.

- Byggets flotte design og arkitektur har krevd at vi som rådgivende ingeniører har måttet strekke oss langt for at det skulle kunne virkeliggjøres. Det er dermed spesielt hyggelig når vi i dag kan presentere det ferdige resultatet. De store atriene og øyenfallende trappe- og trampeløsninger har krevd utfordrende tekniske løsninger, forteller prosjekteringsleder i Rambøll, Laszlo Balas.

Åpne arealer over flere etasjer og store arealer i etasjene har skapt behov for kompliserte branntekniske analyser og dokumentasjon. For å løse flettingen av bygningsdelene har det dessuten vært behov for flere ulike byggesystemer. Det har vært benyttet dragerløse dekker i midtbygget, forspente plattendekker i østbygget, hulldekker over auditoriet og ribbedekker i vestbygget.

Smarte løsninger sikrer godt inneklima

Skolen er dimensjonert for 940 elever med et bruttoareal på cirka 17 300 kvadratmeter i tillegg til store parkeringsarealer i kjelleren.

- Byggets utforming med den åpne og transparente arkitekturen er ment å stimulere til læring og å inspirere tanker og kreativitet. For å sikre det må det legges stor vekt på et optimalt inneklima. Arkitekturen har imidlertid gitt begrenset plass til føringsveier. Dette har vi løst blant annet ved bruk av hybrid ventilasjon, som kombinerer ventilasjon basert på naturlige oppdriftskrefter og mekanisk drevet ventilasjon, forklarer Balas.

Moderne og energibesparende lysstyring gir behagelig miljø

- Moderne lysstyring sparer energi og øker levetiden på lyskilder og sørger for god lyskomfort. I parkeringsarealet og i trapperom tennes lyset automatisk ved hjelp av mikrofoner som hører når det er bevegelse i området, sier Balas.

I arealer med mye dagslys dempes den kunstige belysningen automatisk. I andre arealer styres lyset ved hjelp av tid eller bevegelse. All utomhus belysning tenner automatisk ved hjelp av fotocelle ved mørkets frembrudd.

Ved Tangen videregående skole har Rambøll vært prosjekteringsleder og har utført rådgivningstjenester innen elektroteknikk, VVS-teknikk, byggeteknikk og brannteknikk.

Arkitekt på prosjektet har vært 3XN og Asplan Viak.

Entreprenør har vært arbeidsfellesskapet Kruse Strømme.

Les mer om prosjektet her