Selvaagbygg dømt for usaklig oppsigelse

Oslo Tingrett har dømt Selvaagbygg for usaklig oppsigelse av seks ansatte.

Samtidig har Selvaagbygg fått medhold i at i sitt omstillingsbehov hadde de anledning til å fravike ansiennitet ved utvelgelse av arbeidstakere som skulle sies opp ved nedbemanning.

- Dette er en viktig sak for oss å få bekreftet, samtidig som vi registrerer rettens krav til hvordan å kunne gjennomføre en forsvarlig vurdering og utnevnelse av overtallige. Prinsipielt har derfor retten bekreftet at forholdene Selvaagbygg opplever i markedet og selskapets omstillingsbehov er saklig grunn til avvik av ansiennitet i Hovedavtalens §9-12, sier Jon-Erik Lunøe, administrerende direktør i AS Selvaagbygg.

Retten mener derimot at kompetansekartleggingen og kartleggingsskjemaene inneholdt flere subjektive kriterier, og at måten det ble gjennomført på dermed ikke var egnet til utvelgelsen av overtallige.

- Dette er viktig lærdom for oss framover. Vi skal nå lese dommen grundig før vi bestemmer oss for hva vi skal gjøre videre. Det er utvilsomt at vi uansett bør fortsette en god dialog med tillitsmannsapparatet om hvordan vi sammen skal jobbe videre med å kunne opprettholde og forsterke vår konkurranseevne, samtidig som vi ivaretar ansattes rettigheter på en god og forsvarlig måte. I tillegg vil jeg påpeke at jeg syntes medarbeidere på begge sider har oppført seg på en saklig og profesjonell måte i forhold til denne saken. Vi har lært mye av dommen - ikke minst viktigheten av å følge opp medarbeidere systematisk, utdyper Lunøe.