Nordbygdo skule

Nordbygdo skule

Sted: Stord

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva:
85 millioner kroner

Bruttoareal: 3.800 kvm

Totalentreprenør:
Engelsen Totalentrepriser

Arkitekt: Link-Signatur, avd Stord

Rådgivere: RIB: Ing. Ø. Jørgensen - RIAku: Sinus - RIBr: NorFlam

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider og utomhus: Engelsen Anlegg - Betongarbeider: Engelsen Entreprenør - Betongelementer, vegger: Sandeid Sement - Betongelementer, hulldekker: Spenncon - Stålarbeider bygg: Skarveland - Smedarbeider: Tor’s Smie - Tømrer: Engelsen Bygg - Takarbeider: Lett-Tak - Taktekking: Nygård Tak - Utv. glassarbeider: AlGlass - Innv. glassvegger: Hodneland Interiør - Maler og gulvlegger: Malermester O. Kjelsnes - Parkett: Bo Andren - Flislegger: Flisebutikken - Rørlegger: Stord Rørleggerforretning - Ventilasjon: Klima og Energi Service - Elektro: Jacobsen Installasjon - SD-anlegg: EM Systemer - Skyveamfi i auditorium: Fora Form - Innv. rekkverk: Trakon Vest - Beslag: RHS - Utv. hellelegging: Steinleggeren - Utv. murer: Brødr. Mussland Maskin - Heis: HK-Service

På Stord har Link-Signatur tegnet og Engelsen Totalentrepriser ført opp Nordbygdo skule.

Det er prosjektleder Kjell Nesbø i Stord kommune som uttaler at skolen blir landets fineste. Han har fulgt byggeprosessen fra start til ferdig bygg. – Vi har ventet på denne skolen lenge. Nordbygdo skule var ferdig prosjektert allerede i 1988. Det er selvfølgelig et helt annet skolebygg som nå er oppført. Skolen vil få stor betydning for Nordbygdo, både som skole og som nærmiljøsenter. Bygget skal brukes optimalt på kveldstid. Stord kommune er meget godt fornøyd både med bygget og med samarbeidet med Engelsen Totalentrepriser.

3.800 kvadratmeter
Bygget er på 3.800 kvadratmeter og har en entreprisekostnad eks mva (men inkl utomhusanlegg og nærmiljøanlegg) på 85 millioner kroner. Bygget er oppført innen tidsplan og budsjett. Tiltakshaver er Stord kommune. Oppføringen har skjedd i totalentreprise. Byggestart var ved årsskiftet 2007/2008. Bygget i ble fullført i oktober 2009.

Nordbygdo skule er en ungdomsskole og har plass til inntil 310 elever. Det er 30 årsverk ved skolen. Elevene går ikke i tradisjonelle klasser, men har tre klassebaser med egne innganger, egne garderober/toaletter, et stort arbeidslandskap og flere grupperom.

Lærernes grupperom ligger mellom basene. Det er egne baser for realfag og forming (sløyd, keramikk, mekanisk) og det er egne rom for tegning/tekstil, musikk og mat og helse.

Skolen har auditorium med skyveamfi. Utenfor bygget er det et stort amfi i granitt med kanter av skifer fra Jondal. Skolens nedslagsfelt er Nordbygdo, som består av bygdene Hystad, Haga og Rommetveit.

Transparent bygg
Tomten er på cirka 30 mål og heller svakt ned mot nordvest. Grunnen består av fjell og myr. Det er tatt ut ca 20.000 kubikkmeter fjellmasser fra grunnen og noe bløte masser. Noe av steinen er brukt til å fortrenge myren på tomten.

Skolebygget har en langsgående hovedkropp og fem fløyer. Fløyene har to etasjer mens det midt i hovedkroppen går en gate uten etasjeskiller. Bærende konstruksjon er i betongelementer, stål, bindingsverk og noe limtre. Hulldekker er brukt som etasjeskillere. Taket består av hulldekker som er isolert og tekket med papp. Fasadene består av trykkimpregnert tre som er ferdig grunnet på fabrikk, betong, platekledning og glass.

På gulvene er det i hovedsak linoleumsbelegg, samt noe fliser og stavparkett. I garderobene er det hulkiler for enkelt renhold. I andre rom er det limt sokkellist i samme materiale som gulvet. Bygget har mye glass også innvendig, noe som gir et transparent og oversiktlig bygg.

Enkelt å holde ved like
Det ble praktisert rent bygg under byggeprosessen. Fasadematerialene krever lite vedlikehold og har lang levetid. Det er aluminiumsvinduer i fasadefelt og plastvinduer i vindusbånd.

Bygget har vannbåren oppvarming med radiatorer (gulvvarme i garderobene), basert på gasskjel og elektrokjel. Ventilasjonen er balansert og har varmegjenvinning. Bygget er fullsprinklet og har SD-anlegg. Det er solstoppglass mot sør og vest. Utenfor bygget er det parkering for drøyt 40 biler og tre egne sykkeloppstillingsplasser.

Grei byggeprosess
Prosjektleder Wilhelm Engelsen i Engelsen Totalentrepriser forteller at bygget har vært kurant å føre opp. – Det er et omstendelig bygg med mange vinkler, flere ulike bærekonstruksjoner og mange potensielle kuldebroer. Det var derfor mye å tenke på under prosjektering. Byggingen har gått greit. Vi tar med oss økt kompetanse på bruk av glass fra dette prosjektet.

Anleggsleder Geir Atle Alfanes i Engelsen Totalentrepriser sier at da aktiviteten var på topp var 60 personer med på byggingen.

– Bygget er ført opp uten fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er ikke helt klar ennå, men blir på drøyt 80 prosent.

Teamleder Hallgeir Halland ved Link-Signaturs Stord-kontor forteller at utfordringene ved Nordbygdo skule lå i å få avklart brukerbehovene og få til gode arkitektoniske og tekniske løsninger.

– Det var viktig å få brukerne med på laget, slik at vi kunne tegne det bygget de hadde bruk for. Elever, lærere og administrasjon vil erfare at skolen fremstår som fleksibel. Man får muligheten til å gjennomføre tradisjonell klasseundervisning, benytte mindre grupperom, eller undervise i større og åpnere arealer, alt for å sikre god pedagogisk fleksibilitet.

I formspråket viser vi at dette er et bygg med kvalitetsmerket Link-Signatur. Bygningens arkitektoniske uttrykk er formet på en måte som forener estetiske krav med gode tekniske løsninger og en forutsigbar økonomi.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter