Ternen borettslag

Ternen borettslag

Sted: Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Salgssum inkl mva:
147 millioner kroner

Bruttoareal: 3.200 kvm

Byggherre: BOB Eiendomsutvikling

Totalentreprenør:
NCC Construction

Arkitekt:
Kari Nissen Brodtkorb

Landskapsarkitekt:
Smedsvik Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB: Smidt & Ingebrigtsen - RIV og RIGeo: Multiconsult - RIE: Rambøll - RIAku: Kilde Akustikk - RIBr: Conradi

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Øksnes Maskin - Spunting og peling: NSP - Betongelementer: Førde Sementvare - Gulvstøp: Transport & Gulvstøp - Avretting: Industrigulvspesialisten - Stålkonstruksjoner: Johs. Sælen & Sønn - Balkonger og rekkverk: Mib-Pol - Tømrer: Byggm. Asbjørn Hitland - Taktekking: Fløysand Tak - Glassarbeider: Fana Glass - Vinduer: NorDan - Maler: RSV, avd maling og gulv - Parkettlev: Baltic Wood - Parkettlegger: Adecco - Flislegger: Mur og Flisservice - Blikkenslager: Beslag og Balkonger - Rørlegger: Arna og Åsane rørleggerservice - Ventilasjon: Bergen Luftteknikk - Elektro: M. Thunestveit - Tele: canal digital - Kjøkken, bad og garderobe: Designa - Dører: Joinex - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Bergen Låsservice - Heis: Kone - Stillas: UCO - Anleggsgartner: Gravdal Hage og Anlegg - Maskinutleie: Cramo - Mottak byggavfall: Ragn Sells

Med Ternen borettslags to nye bygg er forvand-lingen av Damsgårdssundet i Bergen i gang.

Prosjektsjef Ole Kleppe i Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB) forteller at i løpet av fem år skal BOB bygge cirka 600 boliger og 10.000 kvadratmeter næringsareal med tilhørende parkering i Damsgårdssundet.

Ny bydel
Totalt vil det i løpet av ti år komme cirka 1.500 boenheter i det som i praksis blir en ny bydel i Bergen. Det skal også bygges mye ny infrastruktur i området, som en gangbro over Puddefjorden. Dermed knyttes boligene på vestsiden av Damsgårdssundet til næringsutviklingen på østsiden, med Høyteknologisenteret som den drivende enheten. Tiden det vil ta å gå til Universitetet og til Bergen sentrum kortes betydelig ned. Fra området er det også kort vei til flott turterreng på byfjellet Løvstakken.

41 leiligheter
Første byggetrinn av Ternen borettslag består av to bygg med til sammen 41 leiligheter. Byggene har et samlet areal på 3.200 kvadratmeter og er på fem etasjer. De er tegnet av Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb AS og ført opp i totalentreprise med partneringavtale av NCC Construction. Tiltakshaver er BOB Eiendomsutvikling. Samlete salgsinntekter er budsjettert til 147 millioner kroner inkl mva. Byggestart var i april 2008 og leilighetene var innflytnings-klare i oktober i år.

Leilighetene varierer fra 54 til 167 kvadratmeter. Kleppe beskriver standarden som meget god. Snittpris ved salg var 46.000 kroner per kvadratmeter. Det var mulig for kjøperne å kjøpe tilvalgsløsninger.

Alle leilighetene har universell utforming, egne balkonger eller terrasser, porttelefon og bredbånd, kabel-TV og IP telefoni i pakke. Solforholdene ved Damsgårdssundet er gode. På begge byggene er det felles takterrasser vendt mot sør.

Mellom byggene er det et skjermet gårdsrom med lekeplass, beplantning, belysning og sittegrupper. På sidene av byggene kommer det felles allmenninger og foran en offentlig tilgjengelig kaifront i tre og flytebrygger med båtplasser for beboerne i BOBs prosjekter ved Damsgårdssundet.

Spunting og peling
Prosjektleder Øystein Bårtvedt i NCC Construction forteller at før grunnarbeidene kunne ta til måtte forurensete masser tas bort og kjøres til deponi i Rådalen. Siden kjelleren i byggene ligger en halv meter under sjøflaten var det nødvendig å støpe kjelleren vanntett. Tomten måtte spuntes før grunnarbeidene kunne starte. Byggene står på en betongplate som hviler på cirka 100 peler.

Heller utover
Sett ovenfra har de to byggene rektangulær form. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong, med unntak av øverste etasje som har bæresystem i stål.

Taket skrår 11 grader og består av q-dekker, isolasjon og papptekking. Fasadene mot Damsgårdssundet heller 12 grader utover.

Det er brukt keramiske fliser, trepanel og farget blikk (colorcoat) på fasadene, noe som gir tilnærmet vedlikeholdsfrie fasader. Det er kun brukt trepanel der det er lett å komme til for maling og vedlikehold.

Tilkomsten til leilighetene er via svalganger inn mot gårdsrommet mellom byggene.

Lavenergibygg
Leilighetene har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Inntil fjernvarme blir lagt fram til Damsgårdssundet varmes vannet opp i en elektrokjel. Energiforbruket er beregnet til 90 kWh/kvm per år. Dette skyldes at det er 25 cm isolasjon i veggene, 40 cm i taket, at byggene er tette og at alle vinduene har en U-verdi på 0,8.

Kleppe sier at med det lave energibehovet var det ikke nødvendig med fjernvarmetilkobling. – Fjernvarmen medfører en ekstra kostnad på 40.000 kroner per leilighet for gulvvarme på bad og radiatorer ellers i leilighetene. Vår erfaring er at kombinasjon av lavenergi og fjernvarme ikke kan forsvares økonomisk. På grunn av konsesjonsbestemmelsene til Bergen kommune var vi nødt til å gå for denne løsningen i dette prosjektet.

Leilighetene har balansert ventilasjon med høy virkningsgrad. Ventilasjonsaggregatene er av en nyutviklet type. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling.

Mange utfordringer
Bårtvedt trekker fram grunnforholdene, den trange tomten med lite riggplass, trafikken i Damsgårdsveien tett på byggeplassen, de avanserte tekniske løsningene og den spesielle geometrien i fronten på byggene som krevende utfordringer.

– Byggingen har likevel gått etter planen og vi har utført arbeidet uten noen fraværsskader. Vi har fått mer kunnskap om grunnarbeid, om teknisk avansert bygg, trange riggforhold og avansert geometri, som vi kan ta med oss til senere prosjekter.

Kleppe sier at dette var første gang BOB har inngått partneringavtale. – Partnering krever mye mer samarbeid om felles mål enn det som er vanlig i en tradisjonell totalentreprise. Dette er også første gang vi bygger lavenergiboliger. Mye av teknologien i byggene er nyutviklet, noe som også kan være krevende.

Nærhet til sjøen
Sivilarkitekt Kari Nissen Brodtkorb i Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb forteller at det er i samspillet mellom rom og omgivelser, mellom innside og utside at prosjektene arkitektkontoret tegner blir til. – Tomter er ulike og for hvert prosjekt forsøker vi å gripe stedets ånd og forsterke kvaliteter i omgivelsene.

Her dannet nærheten til sjøen og tomtens robuste historie grunnlaget for formgivningen. – Kontakten med sjøens liv og bevegelse, lyder og lukter og dens lys og refleksenes spill gir stedet en spesiell atmosfære som vil prege alle boligene. Formgivingen er robust og kraftfull med et dynamisk uttrykk for å balansere og spille opp mot terrengets bratte fall og brå møte med sjø.

Hovedadkomst til boligene er lagt til felles hovedadkomst fra Damsgårdsveien. En frittstående heis med glass fører opp til altanganger i alle etasjer. Herfra vil vandringen frem til leilighetene kunne by på ulike typer romlige opplevelser gjennom et frodig beplantet gårdsrom og over broer med sikt til fjorden. Vandringen blir en fortelling som synliggjør stedskvalitetenes variasjon og mangfold.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter