Oljeindustrien gir gass i slaget om Lofoten

Med løfter om tusenvis av lokale arbeidsplasser og et halvt oljefond i inntekter håper oljeindustrien å vinne kampen om havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen.

Torsdag holdt oljeindustrien stevne i Oslo, og konferansen viste tydelig at miljøbevegelsen, SV og Senterpartiet vil få kamp til døra om Aps og statsminister Jens Stoltenbergs gunst.

– Vi regner med at det befinner seg om lag 3,4 milliarder fat oljeekvivalenter i området. Med dagens oljepris tilsvarer dette mer enn 1.500 milliarder kroner, et halvt oljefond, sa administrerende direktør Per Terje Vold i Oljeindustriens landsforening i sin tale til organisasjonens årskonferanse.

Fagmedarbeider Kari Elisabeth Kaski i Natur og Ungdom er godt kjent med tallene, som stammer fra KonKraft-rapport nr. 6.

– Dersom all denne oljen og gassen skulle bli brukt opp, tilsvarer det 26 år med samlede norske utslipp. Det er rett og slett ikke verdt prisen, sier hun.

– Navlebeskuende

OLF-direktøren lover på sin side 1.000 til 2.000 varige arbeidsplasser lokalt i Lofoten og Vesterålen dersom Arbeiderpartiet vender regjeringspartnerne ryggen og sier ja til åpning av de omstridte blokkene Nordland VI og VII samt Troms II.

Han langer ut mot dem som sier nei til mer olje i nord.

– Den norske miljødebatten er til tider navlebeskuende og snever. Enkelte later til å tro at en gradvis nedbygging av norsk petroleumsindustri er god klimapolitikk, men EU er avhengig av norsk gass for å nå sine klimamål. Alternativet er ofte kullkraft som har dobbelt så høyt CO2-utslipp, sier Vold.

Ifølge OLF-toppen mangler oljeindustrien tilgang til nye og attraktive områder. Han hevder Norges framtid står på spill.

– En svært viktig nøkkel til Norges framtid ligger i nord. For 40 år siden kjente norske politikere sin besøkelsestid og gjorde modige valg. I dag står vi overfor viktige politiske beslutninger som våre etterkommere må ta konsekvensene av. Hva ønsker vi at vår generasjons ettermæle skal være om 40 år? At vi skuslet bort mulighetene i trenering og politisk hestehandel? At vi saget av den solide bærebjelken vi satt på? At vi lot kullkraftverkene overta Europa på grunn av politisk prestisje og kortsiktige løsninger?

– Har støtte

Vold avviser at oljevernberedskapen langs kysten er for dårlig til å tillate ny virksomhet i de sårbare havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

– I løpet av de siste årene har det blitt investert over 300 millioner i nytt oljevernutstyr. Utstyret som vil bli tatt i bruk, må møte de kravene som stilles for å operere i områdene, sier Vold, og legger til at det aldri har vært noen miljøskadelige lekkasjer fra norske installasjoner.

– Den største trusselen mot miljøet utenfor Lofoten og Vesterålen er skipstrafikken som allerede pågår, hevder han.

OLF-direktøren er også oppgitt over dem som hevder at miljøbevegelsen har folket i ryggen.

– Bare én av ti nordlendinger var for varig vern i en undersøkelse NRK utførte før valget. Dessuten er det veldig interessant å observere hvordan det norske folk brukte stemmesedlene sine. Kristin Halvorsen sa før valget at en stemme til SV er en stemme for varig vern. Skal vi følge hennes retorikk, er det helt tydelig at motstanden ikke på langt nær er så stor som hun håpet, sier han.