Advarer mot feilkilder i verdisettingen

Det er urimelig å forvente at boligeiere selv kan beregne arealet som skal benyttes i likningen, mener Norges TakseringsForbund.

Organisasjonen er redd verdifastsettelsen det legges opp til i statsbudsjettet blir komplisert og upålitelig.

– De nye reglene for måling av primærrom er utfordrende selv for fagfolk. Dersom fremtidige ligningsverdier for boliger i hovedsak skal fastsettes ved at folk går rundt med målebåndet hjemme vil det bli mye feil. Folk flest bør ikke pålegges et slikt ansvar, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i Norges TakseringsForbund (NTF).

Han er også skeptisk til signalene om hva boligeierne skal gjøre hvis de ikke klarer å måle arealet av primærrommene.

– Kommentarene fra Finansdepartementet åpner for at folk i slike tilfeller kan oppgi boligareal isteden. Det skaper usikkerhet om hva man har å holde seg til, og kan gi helt ulike måleresultater for en og samme bolig, sier Støbakk.

Tilfeldige utslag

Takstbransjen er redd for at den verdifastsettelsen det nå legges opp til for å synliggjøre oppjusterte boligverdier kan gi tilfeldige og utilsiktede virkninger. – Flere av kriteriene kan gi vilkårlige utslag. For eksempel er geografisk beliggenhet et dårlig holdepunkt isolert sett. Alle vet at strøkverdi kan variere voldsomt selv innenfor en avgrenset bydel i storbyene, sier Støbakk.

Boligens byggeår reiser også mange tolkningsspørsmål, mener NTF.

– Et hundre år gammelt hus som nylig er totalrenovert kan det bli vanskelig å aldersbestemme med sikte på å sette verdi. Det samme gjelder eldre hus med store senere tilbygg, kanskje med større areal enn den opprinnelige bygningen, sier Støbakk.

Han mener det mest rettferdige vil være at ny likningstakst settes på bakgrunn av en separat verdivurdering av den enkelte bolig.

Boligsalgsrapport

– De verdijusteringene det legges opp til i statsbudsjettet aktualiserer behovet for å innføre en obligatorisk Boligsalgsrapport ved omsetning av fast eiendom. En slik rapport vil inneholde langt mer informasjon enn det som gis i en vanlig boligtakst, med verdiangivelser foretatt av en nøytral og profesjonell takstmann, sier Støbakk.

Nye skatteregler kan innebære behov for å innhente slike rapporter også uten at hensikten er å forberede et salg.

– Likningsmyndighetene vil trygt kunne legge en slik Boligsalgsrapport til grunn for verdifastsettelsen. Men etter vår mening er den naturlige konsekvens at utgiftene knyttet til å innhente en slik rapport blir fradragsberettiget på selvangivelsen, sier Arne M. Støbakk i NTF.