Sykelønnsveksten bekymrer statsministeren

Avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) vil bli drøftet over nyttår. Nye tiltak er nødvendig for å få sykefraværet ned, varsler statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Onsdag var det møte i regjeringens kontaktutvalg.

Dagens IA-avtale utløper ved årsskiftet, men vil etter alt å dømme bli videreført i en ny treårsperiode. For på en pressekonferanse etter møtet poengterte statsministeren at det ikke er en systemendring som står på dagsordenen:

Bedriftstilskudd

– Det er ikke snakk om å svekke sykelønnsordningen eller trygdeordninger for å bremse utgiftene til sykelønn eller uføretrygd, presiserte statsministeren.

Han understreket at en mulig vei å gå for å redusere sykefraværet kan være å utbedre eksisterende ordninger med såkalte kvalifiseringsprogrammer og tilskudd til bedrifter som ansetter folk med nedsatt arbeidsevne.

Kritisk

Statsbudsjettet som ble lagt fram tirsdag, var hovedtemaet på møtet.

– Et glimrende statsbudsjett, var Stoltenbergs knappe bemerkning til pressen da han sammen med finansminister Kristin Halvorsen (SV) kom til møtet, der alle de store hovedorganisasjonene deltar.

Men i døgnet som er gått siden statsbudsjettet ble langt fram, kan minst en av NHOs innvendinger mot budsjettet ha slått til: Kronen styrket seg onsdag i en grad som innebærer at den ikke har vært like sterk siden oktober i fjor.

NHO var både representert i kontaktutvalgsmøtet med presidet Paul-Christian Rieber og direktør John Bernander. NOH roser flere elementer i budsjettet, men er kritisk til regjeringens samlede økonomiske opplegg for neste år.

Frykter styrket krone

NHO mener budsjettet er så ekspansivt at det kan bidra til en raskere renteoppgang i Norge enn i utlandet.

– En ytterligere kronestyring vil ramme konkurranseutsatte bedrifter sterkt, sier Rieber.

Han viser til at norske timelønnskostnadene i felles valuta i dag ligger nær 50 prosent høyere enn i våre konkurrentland. Den tilsvarende prosentsatsen var i fjor 43, og 32 prosent i siste kvartal i fjor da kronen var på sitt svakeste.