Vegvesenet får KOFA-medhold

Statens vegvesen får i all hovedsak medhold fra Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) i avgjørelsen om tildeling av kontrakt for stål- og montasjeoppdraget på Hardangerbrua.

Det er American Bridge Norway AS som har klaget avgjørelsen inn for nemnda. Det amerikanske selskapet var en av fire entreprenører som ga tilbud på stålentreprisen i 2008.

KOFA slår fast at det var en rett avgjørelse å skrive kontrakt med MT Højgaard for denne delen av prosjektet. Nemnda avviser at prisen til det danske entreprenørselskapet var urealistisk lav. Klagenemnda har og gått inn på påstanden fra klageren om at MT Højgaard ikke hadde de nødvendige kvalifikasjoner gjennom resultat på HMS-området. Konklusjonen er at bruken av skjønn fra Statens vegvesen her har vært i orden, slik at Højgaard ikke kan avvises som entreprenør på grunnlaget av HMS-hensyn.

Det eneste punktet der KOFA gir klageren medhold, er klagefristen. Nemnda sier at fristen her ble for kort fordi Statens vegvesen kom med nye opplysninger etter at klageprosessen var i gang, slik at fristen bare blei seks dager, mot kravet på 10 dager.