Skuffet over budsjettet

- Dette er ikke et statsbudsjett som er spesielt tilpasset den vanskelige situasjonen i bygg- og anlegg. Sammenlignet med de prognosene som BNL la fram i forrige uke, vil ledigheten øke i byggenæringen, sier adm.direktør Ketil Lyng i BNL.

Byggenæringen var viet spesiell oppmerksomhet i myndighetenes tiltakspakke i vinter, fordi det var utsikter til en betydelig økning i ledigheten. I BNLs prognoser som ble framlagt i forrige uke viser tallene en like sterk nedgang i aktivitetsnivå i 2010 som i 2009.

- Vi hadde ønsket oss et mer ekspansivt budsjett når det gjelder rehabilitering av offentlige bygg. Kommunene får økt sine frie midler, men jeg konstaterer at kommunenes egen interesseorganisasjon KS sier at disse midlene ikke vil gå til rehabilitering av bygg. Deler av de ekstra midlene burde derfor vært øremerket til dette formålet.

- Regjeringen foreslår å gi rentekompensasjon til rehabilitering av kirkebygg, skolebygg og svømmehaller for 2 mrd kroner i 2010, ned fra 3 mrd kr i 2009. I årets 8 første måneder har kommunene søkt om rentekompensasjon for over 7 mrd kroner, sier Lyng.

- Satsingen på energitiltak i eksisterende bygningsmasse overfor husholdningene og offentlige bygg er skuffende svak. Jeg vil utfordre Stortinget til en kraftig satsing på rehabilitering av offentlige bygg med vekt på energieffektivisering, og målrettede tilskuddsordninger overfor husholdningene som monner, sier Lyng.

I juni ble Nasjonal Transportplan vedtatt av Stortinget. I Soria Moria-erklæringen er det understreket at regjeringen vil satse på samferdsel, men bevilgningen til vei og bane er 1,5 mrd kroner lavere enn varslet i NTP.

- Det er en sterk økning til vei og bane, men regjeringen holder ikke egne løfter. Det skjer samme dag som Statens vegvesen kan fortelle at 40 % av veinettet ikke holder brukbar standard, sier Lyng.

Avslutningsvis trekker Lyng fram satsingen på omsorgsboliger og sykehjemsplasser, som videreføres med tilskudd til 2500 boenheter og bygging av 1000 nye studentboliger, som positive forslag i budsjettet.