Spår høyere rente og sterkere krone

Norges Bank vil foreta en gradvis renteheving i løpet av høsten og vinteren. Den økte rentedifferansen mot utlandet vil gradvis styrke krona, oppgir Handelsbanken i sin siste konjunkturrapport.

Banken tror at Norges Bank vil heve renten til 1,5 prosent på møtet 28. oktober. Deretter tror Handelsbankens markedsøkonomer på nye 0,25 prosents økning på tre og seks måneders horisont til henholdsvis 1,75 og 2 prosent. I løpet av ett år anslår Handelsbanken en heving til 2,50 prosent.

– Deretter tror vi at renten vil bli hevet enda mer forsiktig, om den i det hele tatt blir hevet. Vi ser for oss en langsom økonomisk gjeninnhenting både her hjemme og ute. Og vi anser en slik rentebane som forsiktig og regner med at Norges Bank vil ønske å gå varsomt fram for å unngå overdreven kronestyrking, heter det fra Handelsbanken Capital Markets.

Langsom gjeninnhenting

Handelsbanken peker på at finanskrisen i norsk økonomi trolig er over, men at gjeninnhentingen vil bli langsom, så vel i Norge som ute i verden.

Finanskrisen her hjemme var mild, først og fremst fordi olje- og gassinvesteringene fortsatte å vokse på norsk sokkel tross prisfall og kapitaltørke. Men også her må gjeninnhentingen ventes å bli langsom. Rentene vil stige, tradisjonell eksport vil avhenge av verdensøkonomien. Den vil dessuten dempes av at krona styrker seg videre.

Krisen avslørte etter Handelsbankens mening et skrikende behov for bedre offentlig innsats for finansiell stabilitet.

– Finansielt tilsyn bør legges om til å fokusere mindre på den risiko aktørene påfører seg selv og mer på den de påfører hverandre. Flere har gått videre til å hevde at pengepolitikken bør legges om til å sikre mer mot finansiell stabilitet enn mot fleksible inflasjonsmål, skriver banken. Den anser makroavhengig tilsyn som bedre egnet til dette formål, men er også enig i at finansielle markeder og institusjoner bør få bredere plass i pengepolitiske analyser.

Olje og velferd

– Selv om vi venter fortsatt vekst i oljeinvesteringene, ser de nå ut til å flåte ut, mener Handelsbanken.

Banken peker på at etter 40 år med oljeeventyr «er det faktisk på tide å forberede seg på en fremtid uten olje og gass. Da snakker vi kanskje bare 10-20 år fremover».

– Den norske oljerikdommen har gjort det mulig for oss å leve med en rekke ordninger og rettigheter som andre europeiske land er nødt til å ta et oppgjør med. Vi har fått en kultur av velferdsavhengighet, som vi ikke lenger vil ha råd til når olje og gass forsvinner som drivkrefter i norsk økonomi. Da må vi regne med betydelige konflikter. Valget vil stå mellom å tilpasse seg til en ny virkelighet eller å finne seg i betydelig lavere levestandard, og kanskje varig høy ledighet. Imidlertid finnes det en bedre vei videre. Den går ikke bare gjennom tilpasning, men enda mer gjennom oppbygging av kompetanse. Når vi ikke lenger kan leve av naturressurser, må vi sørge for å ha menneskelige ressurser i stedet, skriver Handelsbanken i sin siste konjunkturrapport.