Betongdagen i gang

Mandag og tirsdag er det igjen klart for Norsk Betongdag og SINTEF - NTNUs Betonginformasjonsdag i Trondheim.

De 195 deltakerne kan se frem till to spennende dager med mye bra faglig innhold.

Det var formann i Norsk Betongforening dr.ing. Terje F. Rønning (forskningssjef i Norcem) som fikk æren av å ønske betongfolket velkommen på Radisson SAS Royal Garden Hotel.

Han pekte på at det for tiden er stor aktivitet i foreningen. Det er en ny giv i FoU-komiteen og de regionale medlemsgruppene samt internasjonal komité.

Det har den siste tiden også blitt økt bemanning i sekretariat til foreningen. Siri Fause leder sekretariatet og har med seg Morten Bjerke, Henny C. Braarud og Siri Engen. Engen har nå stadig mer å gjøre med Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF), hvor hun nå har hovedansvaret.

I løpet av mandagen skal vi få høre mer om våren og sommeren 2009 som var preget av finanskrise, tømming av ordrereserver, permisjoner og oppsigelser. Hva er status quo for byggenæringen høsten 2009, hvordan er fremtidsutsiktene og hvordan møte utfordringene? Kan vi snart se lysere på livet? Administrerende direktør i BNL, Ketil Lyng oppsummerer og spår.

Betong er et miljøvennlig materiale. Dette hevdes og blir i stadig større omfang dokumentert. Spesielt i driftsfasen kan betongen som materiale utnyttes for å redusere energibruken. Hva er termisk masse, hvordan bruke betongen for å utnytte dens termiske masse og hvordan argumentere for dette til byggherrer og beslutningstagere? Vi vil få en gjennomgang av Rasmus Høseggen som har utført en Ph.D studie om temaet.

Torgeir Wiig fra Veidekke presenterer Miljøbygget i Trondheim, byggherrens konkrete mål og visjoner, og hvordan involvering i planleggings- og byggeprosessen har foregått for å nå de strenge energimålene.

Erfaringsdeling og kompetanseoverføring er en forutsetning for faglig utvikling og for å redusere feil i planlegging og utførelse. Elisabeth Schjølberg fra Multiconsult presenterer prosjektet Befri og Bevare.

Nye estetiske muligheter for betong ved bruk av grafisk design på betongflater, spennende bruprosjekter, erfaringer knyttet til materialtekniske nyvinninger og orientering om nye standarder bør være av interesse for den som ønsker å følge med i utviklingen.

I 2007 fikk det norske betongmiljøet en unik mulighet gjennom opprettelsen av Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) COIN, Concrete Innovation Centre, SINTEF Byggforsk er vertsinstitusjon og NTNU samt bedrifter er med som partnere. Med et budsjett på 200 mill kr fordelt over åtte år har senteret som mål å bringe norsk betongforskning fram i verdenseliten. På SINTEF - NTNUs Betonginformasjonsdag tirsdag får vi en status for arbeidet i COIN og presentasjon av noen av prosjektene.

Det tradisjonelle besøket på UKA ble unnagjort søndag, mens fellesmiddagen arrangeres mandag.