Styrereduksjon i BNL

Representantskapet i Byggenæringens Landsforening (BNL) vedtok fredag å endre sine styrende organer. Det innebærer at styret reduseres fra 21 til åtte medlemmer.

Dette skjer som følge av den moderniserte styringsstrukturen som er vedtatt for NHO, og at det deretter ble fremmet synspunkter om at det bør foretas en gjennomgang av de styrende organer i BNL og bransjenes representasjonsordning i landsforeningens organer for å etablere en styringsstruktur som er effektiv og resultatdrivende.

Det er tidligere blitt hevdet at styret i BNL har vært for stort og ikke har en optimal størrelse for styring av BNL og støtte for administrasjonen.

Det ble tidlig i år nedsatt en arbeidsgruppe som har arbeidet med saken og BNLs styre har behandlet saken tre ganger tidligere i år, sist 24. august med enstemmig forslag.

Fredag vedtok representantskapet de foreslåtte endringene.

Disse endringene innebærer blant annet:

Det skal etableres en tredelt struktur i BNL. Det innebærer at det etableres en generalforsamling i tillegg til representantskapet og styret.

Generalforsamlingen består av 50 delegater med personlige varamedlemmer, inkludert representantskapets bransjeoppnevnte medlemmer. Det skal benyttes samme representasjonsnøkkel til generalforsamlingen som til dagens representantskap, men redusert fra 100 til 50 delegater. Generalforsamlingen møtes normalt en gang i året, fortrinnsvis medio juni.

Representantskapet vil bli et slags ”utvidet styre”. Ut fra dagens bransjestruktur og dagens antall ansatte i den enkelte bransje, vil representantskapet bestå av 19 bransjeoppnevnte medlemmer med personlige varamedlemmer. De 19 bransjeoppnevnte medlemmene fordeles etter samme nøkkel som representasjonsnøkkel til dagens styre. I tillegg kommer de av styrets åtte medlemmer som ikke er blant de 19 bransjeoppnevnte. Representantskapet møtes normalt to ganger i året.

Styret vil bestå av leder, nestleder pluss seks medlemmer. Styrets medlemmer, inkl. leder og nestleder, skal være ansatt på ledernivå i en medlemsbedrift. Styret møtes normalt seks ganger i året.

Parallelt med arbeidet knytet til endringer i BNLs styrende organer, vil BNLs administrasjon, i en tett dialog med bransjene, vurdere andre forhold som kan bidra til å øke landsforeningens effektivitet, utnyttelse av de samlende ressurser i BNL-familien, samt øke nærheten til medlemmene både næringspolitisk og geografisk.

Arbeidsgruppen som har jobbet med forslaget har vært styrerepresentantene: Anders Stenberg, Atle Ulveseth, Eskil Ørdal, Leif Arve Ulfsbøl og Jan Henrik Nygård. BNLs adm. direktør Ketil Lyng har deltatt i samtalene og vært sekretær for gruppen.

Nåværende styre og representantskap fortsetter i en interimperiode. Bransjeforeningene oppnevner sine generalforsamlingsmandater og representantskapsmedlemmer m/vara innen 15. januar 2010. Den nye generalforsamlingen og det nye representantskapet trer i funksjon 15. januar 2010. Det avholdes ekstraordinær generalforsamling primo mars 2010.