-Ikke gjennomførbart

– Hvis vi skal tolke statsråden bokstavelig slik at alle endringene i plan- og bygningsloven skal gjelde fra 1. juli neste år, så er ikke dette gjennomførbart.

Det er adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som feller denne drepende dommen etter at kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa varsler at byggedelen av plan- og bygningsloven med forskrifter utsettes med et halvt år til 1. juli 2010 med begrunnelsen at byggenæringen skal få bedre tid til å forberede seg.

Jæger minner om de dårlige erfaringene fra 1997 da myndighetene gjennomførte en lov hvor ikke alt var på plass

– Da dagens energiforskrift ble innført for noen år siden, fikk byggenæringen en overgangsordning på ett og et halvt år. Jeg tror vi trenger noe tilsvarende denne gang, og i hvert fall ett år fra regelverket innføres, sier Jæger og fortsetter:

– Dette er et minimumskrav hvis bedriftene skal kunne gjennomføre det enorme endringsarbeidet som må til hvis regjeringen velger å følge alle de forslagene til endringer som nylig var på høring, sier han.

Jæger påpeker at det er viktig med god nok tid slik at bedriftene føler seg trygge på gjennomføringen.

– Og nettopp dette poenget med at bedriftene må gjøre skikkelig jobb understreket statsråden. Da må vi ikke få en hastverkssituasjon. Det er ingenting som haster så mye at vi kan risikere å få en næring som ikke klarer å gjennomføre endringene i byggeloven og som i ettertid vil bli straffet for dette kombinert med å eventuelt bli hengt ut i media, avslutter Jæger.