Byggedelen utsettes

For at både kommuner og byggenæring skal få mer tid til å forberede seg på ny byggelovgivning, utsettes byggedelen i den nye plan- og bygningsloven og forskriftene med ett halvt år.

- De nye reglene vil gjelde fra 1. juli 2010, sa statsråd Magnhild Meltveit Kleppa på BNLs åpne møte i formiddag.

Ellers varslet statsråden en ny handlingsplan for energieffektivisering i bygg. Kleppa anmodet byggenæringen til å bidra i klimakampen og komme med nye og gode løsninger. Lavere energibruk i bygg er klimapolitikk som monner, sa hun.

- I de siste 30 årene har byggesektoren hatt en høyere økning i energibruken enn alle andre sektorer. Vel 40 prosent av den stasjonære energibruken i Norge kommer fra bygg. Jeg har tillit til at byggenæringen har kunnskap, vilje og kompetanse til å være med å redusere klimagassutslippene, sa hun.

- Spørsmål knyttet til energieffektivisering i bygg har så langt fått alt for lite oppmerksomhet, sa hun.

Statsråden gjentok ellers regjeringens målsetting om færre byggefeil, flere universelt utformet boliger og god byggeskikk.

Kommunene mangler kompetanse

Hun var ellers opptatt av kommunenes rolle i boligpolitikken.

- Vi oppnår ingen resultater i boligpolitikken uten kommunene. Det er på lokalt nivå avgjørelsene skal tas. Et er her tiltakene skal gjennomføres. Derfor har regjeringen sørget for å bedre kommuneøkonomien. Regjeringen vil fortsatt ha en aktiv boligpolitikk hvor vi har et samspill mellom stat, kommuner og byggenæringen, sa hun.

Hun lovet ellers at det snart kommer et utspill fra regjeringen til Stortinget som vil sikre at Husbanken får tildelt en større ramme. Vi skal ikke komme i den situasjon at Husbanken går tom for penger og at husdrømmen blir knust på grunn av at Husbanken ikke kan innvilge søknader, sa hun.

Hun avsluttet innlegget sitt med noen ord om Byggekostprogrammet. Hun sa at dette programmet har gitt henne mye god erfaring og innsikt. Neste år vil regjeringen hvordan dette arbeidet skal videreføres.

Statsråden har merket seg oppslagene på bygg.no om at flere kommuner nå engasjerer utenlandske selskaper til ulike byggetiltak i og med at disse selskapene ligger langt under i pris. Statsråden vil ikke gå inn i enkeltsaker, men hun sier at det gjennomgående er alt for lite kompetanse i kommunene når det gjelder innkjøp bl a av entreprenørtjenester. Hun sa at regjeringen vil ha et kompetanseløft i kommunene, og hun sier at dette vil bli en sentral sak i møtene mellom departementet og KS både sentralt og ute i de enkelte fylkene.

Dette med kompetansemangelen i kommunene har ellers vært et tema i forhandlingene om den nye regjeringsplattformen, sa hun.