Nye retningslinjer for fjellsikring

En ny retningslinje for fjellsikringsarbeid skal klargjøre Arbeidstilsynets praksis og forståelse av bestemmelsene om personløftutstyr brukt i fjellsikringsarbeid.

Lift

Lift – tillates kun brukt ved inspeksjonsarbeid.

Arbeidstilsynet stiller krav om at lift aldri skal brukes til annet enn inspeksjonsarbeid av fjellsiden, der dette etter en risikovurdering på det enkelte arbeidssted anses som trygt å gjennomføre.

Teleskoptruck og kurv

Teleskoptruck og kurv – kan vurderes brukt til fjellsikringsarbeid.

Hvis typeprøvd teleskoptruck med kurv påmontert knemater skal kunne brukes til fjellsikringsarbeid, skal dette fremgå av teleskoptruckens bruksanvisning. Arbeidstilsynet krever i tillegg at det utarbeides en sikker jobbanalyse (SJA) som viser at teleskoptruck med kurv kan brukes til fjellsikringsarbeid på det aktuelle stedet, jf. internkontrollforskriften § 5 annet ledd nr. 6.

Mobilkran og kurv

Mobilkran og kurv – kan vurderes brukt til fjellsikringsarbeid.

Til arbeid med fjellsikring brukes tradisjonelt mobilkran påmontert kurv med knemater. Dette arbeidsutstyret er ikke typeprøvd av teknisk kontrollorgan og dermed ikke i samsvar med regelverket. For at slikt utstyr fortsatt kan brukes, må det foreligge dispensasjon fra Arbeidstilsynet.

Denne dispensasjonen gjelder kun i forhold til å bruke mobilkran/kurv til personløft.

I tillegg til denne dispensasjonen må arbeidsgiver i det enkelte prosjekt dokumentere at mobilkran påmontert kurv tåler belastningen dette utstyret blir påført, når knemater monteres på mobilkran og kurv. Denne dokumentasjonen må oppbevares på arbeidsstedet.

Sakkyndig kontroll

Ved bruk av utstyr som ikke er typeprøvd og ikke spesielt utviklet for bruk til fjellsikringsarbeid, krever Arbeidstilsynet at det gjennomføres sakkyndig kontroll hver 3. måned, jf. bruksforskriften § 55 første ledd, tredje og fjerde strekpunkt.

Det er arbeidsgivers plikt å påse at den sakkyndige kontrollen blir gjennomført jf. bruksforskriften § 7 annet ledd.

Arbeidstilsynets oppfølging/reaksjon ved tilsyn

Virksomheten må fremlegge dispensasjon som viser at det foreligger tillatelse til å gjennomføre personløft. For å få dispensasjon stiller Arbeidstilsynet vilkår, blant annet krav til vurdering av risiko, som viser at utstyret er trygt for personløft.

I tillegg må det dokumenteres, på arbeidsstedet, at det er trygt å gjennomføre det aktuelle arbeidet, ved bruk av knemater. Dersom dette ikke foreligger, vil arbeidet bli stanset.

Arbeidstilsynet vil ved tilsyn kreve fremlagt sikker jobbanalyse (SJA) som viser at arbeidsutstyret er egnet til å utføre arbeidet på det aktuelle stedet, jf. internkontrollforskriften § 5 annet ledd nr. 6.

Foreligger ikke slik sikker jobbanalyse, vil arbeidet bli stanset. Begrunnelsen for stansingen er at det mangler dokumentasjon som viser at det ikke foreligger umiddelbar fare for liv og helse, jf. arbeidsmiljøloven § 18-8 andre setning.

Ved tilsyn vil Arbeidstilsynet også kreve fremlagt dokumentasjon på at det er gjennomført sakkyndig kontroll av det ikke-typeprøvde utstyret de siste 3 mnd, eller hver 12 mnd for typeprøvd utstyr. Fremlegges ikke dokumentasjon på sakkyndig kontroll, blir arbeidet stanset.