Byggesaker i kø

Vi får nå inn mange meldinger om at byggesaksbehandlingen i mange kommuner går meget tregt. Saker hoper seg opp. I Arendal skal det nå være mer enn 900 saker i kø. I andre kommuner skal situasjonen være enda mer dramatisk. Det er skrikende behov for byggesaksbehandlere. Hvorfor kommunen ikke får søkere til slike stillinger i en tid hvor mange bedrifter i byggenæringen sliter, skjønner vi lite av.

Problemet er at mange av de sakene som nå ligger på kommunale kontorer egentlig er enkle og lite kontroversielle. Ofte mangler det bare et stempel og en godkjennelse før arbeidet kan starte. Nå har kommunene tidsfrister på seg i behandlingen av byggesaker, men det synes ikke alle kommunene å ta noe notis av.

Byggenæringen er nå nede i en dyp bølgedal – og ett hvert oppdrag stort eller lite er kjærkomment rundt om i landet. Det at byggesaksbehandlingen går på lavgir er ikke det næringen trenger nå.

Vi har ikke noen ferdig oppskrift på hva som kan gjøres for å løse problemet. Men dersom kommunen ikke har nok ansatte til å gjøre jobben selv må det være mulig å leie inn folk med sakkunnskap. De kan vi finne både hos rådgiverne, hos arkitektene og i mange bedrifter ellers i byggenæringen.

BNL – Byggenæringens Landsforening er nå samlet til representantskapsmøte i Oslo. Der møter sentrale personer også fra myndighetene med kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa i spissen. Vi regner med at byggenæringens representanter tar opp de sakene som nå gjør situasjonen ekstra vanskelig for næringen. Da vil både dette med treg byggesaksbehandling og kommunens innkjøpspolitikk bli tatt opp. Surnadals-saken som bygg.no har kjørt stort opp, er et eksempel på kunnskapssvikten i kommunene.