AF må punge ut 40 millioner kroner

Raunes Fiskefarm i er tilkjent 40 millioner kroner i erstatning fra AF Gruppen etter at oljeskrotopphugging skremte fisken i oppdrettsanlegget.

Krangelen startet i 2003, melder Dagens Næringsliv (DN). Da vedtok AF Gruppen å etablere et plattformopphuggingsanlegg i Vatsfjorden i Rogaland. På 1980- og 90-tallet ble det bygd plattformer i den dype fjorden. AF ville bruke det samme området til å hugge opp gamle oljeinstallasjoner.

Raunes Fiskefarm fikk forsikringer av AF Gruppen om at etableringen ikke ville være en ulempe for torskeoppdrett. Slik ble det ikke. I byggeperioden ble det så mange forstyrrelser at torskeyngelen døde. Fiskefarmen fant det til slutt umulig å eksistere i nærheten av opphuggingsanlegget, skriver DN.

I vinter gikk gründerne i oppdrettsselskapet til erstatningssøksmål mot AF etter at avtaler og forhandlinger ikke førte fram. Kravet fra Raunes Fiskefarm lå på mellom 82 og 100 millioner kroner. Retten satte erstatningsbeløpet til knapt halvparten.

- Vi er fornøyd med rettens resonnementer og oppfatning av saken, men er kanskje ikke helt fornøyd med beløpet, sier advokat Halfdan Mellbye, som representerer fiskefarmen til DN.

Direktør Bengt Hildisch i AF Decom Offshore er skuffet over at retten ikke har lagt til grunn AF Gruppens syn på saken. – Vi har hele høstjakta på oss til å avgjøre om dommen skal ankes, sier han humoristisk til DN.

AF Gruppen har hele tiden ment at forstyrrelsene var av tidsbegrenset varighet i utbyggingsperioden og at sameksistens vil være fullt mulig nå når opphuggingsanlegget kommer over i en permanent driftsfase.