Jublende vinnere av Betongtavla

Betongtavla for arkitektonisk bruk av betong ble 6. oktober tildelt Nasjonalmuseet – Arkitektur for Sverre Fehns utstillingspaviljong.

Årets prisvinner er et møte mellom to av Norges mest sentrale arkitekter som levde i hvert sitt århundre og som kom til å prege dem i stor grad: Christian Heinrich Grosch og Sverre Fehn. I sin uttalelse sier juryen: Med stor respekt for Grosch sin bankbygning fra 1830, og Heinrich Buchners magasin fra 1911 har Fehn tilføyd en unik utstillerpaviljong som gir rom for skiftende utstillinger.

Prisen går til selve bygget, men bak står stolte bidragsytere som fikk velfortjent honnør.

Statsbygg har vært byggherre for prosjektet. Arkitekt Sverre Fehn AS har stått for tegningen av paviljongen. Dr Techn. Kristoffer Apeland AS har vært rådgivende entreprenør for prosjektet, mens Atlant Entreprenør AS har stått for selve byggingen.

– Dette er en pris som henger høyt, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg Hege Njaa Rygh. – Vi har 140 prosjekter som pågår til enhver tid og det er ikke mange prosjekter vi mottar slike priser for, derfor er det en ære å motta Betongtavlen. Den skal opp på veggen, sier hun fornøyd.

Hun trekker fram et godt samarbeid med rådgivende ingeniører, arkitekter og Riksantikvaren. - Prosjektet er unikt. Det består både av restaurering av et gammelt bygg og Sverre Fehns nye paviljong og har vært et faglig svært komplisert. Vi er veldig stolt av resultatet – det har blitt et prosjekt det er morsomt å fortelle om, sier kommunikasjonsdirektøren.

– Jeg takker for utmerkelsen museet har fått. Betong som bygningsmateriale har vær med på å befeste paviljongens form, sier konstituert avdelingsleder for samling og utstilling ved Nasjonalmuseet Frode Haverkamp. Han er imponert over hva Fehn har oppnådd med sin arkitektur. – Paviljongen har en fantastisk følsomhet i forhold til lys og rom. Han har skapt en betongkonstruksjon med en letthet man skal lete lenge etter, sier Haverkamp.

Martin Dietrichson fra Kima Arkitektur jobbet tett med Sverre Fehn som prosjektleder for arkitektmuseet. – Han så på dette som et interessant prosjekt som det var naturlig å gå i gang med. Kjernen rundt Sverre Fehn har også gjort en strålende jobb med å få prosjektet i mål i en vanskelig tid i forbindelse med hans bortgang, sier han.

Han retter en stor takk til Statsbygg som byggherre. – Statsbygg har klart å sjonglere dette krevende prosjektet på en svært god måte, sier han. Også entreprenøren Atlant får skryt: - Det har vært krevende betongarbeid hele veien med nulltoleranser i forhold til detaljer. All ære til Atlant, de har møtt mange utfordringer i dette prosjektet, men har utført et meget bra arbeid, sier Dietrichson.

Ønsker du å ta Nasjonalmuseet – Arkitektur og Fehns paviljong nærmere i øyesyn, er adressen Bankplassen 3 i Oslo.

Sverre Fehn mottok også Betongtavla i 2008 for Gyldendalhuset. Han gikk bort 23. februar 2009, 84 år gammel.