60 000 tapte arbeidsplasser

På samme måte som i kriseårene på slutten av 1980-årene og begynnelsen av 1990-årene, vil vi også denne gang miste ca. 60 000 arbeidsplasser i byggenæringen. Men likevel synes vi ikke å få samme massakre i bedriftsstrukturen nå som vi hadde den gangen. Årsaken til det er at byggenæringen de siste årene har leid inn mye folk for å ta den enorme oppgangen som kom i 2007 og 2008.

Ellers synes bedriftene denne gang å være svært opptatt av å bevare nøkkelkompetansen i bedriftene. Mange bedrifter har også forsøkt å verne lærlingene. Skjønt noen lærlinger får dessverre stanset karrieren på grunn innskrenkninger og nedleggelser. I forrige krise mistet byggenæringen fem årskull. Dette har næringen slitt med siden. Så alvorlig er det ikke denne gang – eller rettere – næringen må ha lært.

Da BNL i dag la frem sine prognoser understreket adm. dir. Ketil Lyng at krisen så langt er over. Man regner at aktiviteten vil falle med 32 milliarder kroner fra 2008 til2010. Det er mye penger. Omsatt i arbeidsplasser betyr det en nedgang på 30 000! På topp i 2008 var det 228 000 ansatte i byggenæringen. I 2010 regner man med 196 000.

Det er spesiell stor usikkerhet til byggingen av næringsbygg. Når det gjelder boligbyggingen, håper BNL at bunnen nå er nådd. I år regner man med 18 000 boliger. Det er nedgang på 45 prosent i forhold til 2007. Selv om boligbyggingen nå vil ta seg opp, står ikke økningen i noe som helst forhold til befolkningsutviklingen. Før eller siden vil det oppstå et enormt press på boligsiden med de problemer det kan skape.

Håpet knytter når seg til ROT-markedet. Spesielt håper man på at det offentlige skal renovere og bygge om og på sine bygg. Etterslepet i vedlikeholdet er på 140 millioner kroner. Anleggsmarkedet synes også å være i bedring.

Den videre utvikling i byggenæringen står og faller på hva regjeringen nå vil gjøre. Forhåpningene til det kommende statsbudsjettet er store.