Gjør-det-selv-bok om etterisolering

Boka Etterisolering fra SINTEF Byggforsk gir råd om energisparende tiltak i småhus. Noen av tiltakene kan du gjennomføre selv.

Varmeisolasjonen er som oftest dårlig i boliger bygd før 1990. Har huset ditt stort varmetap, vil etterisolering bedre inneklimaet og senke energibehovet. I denne boka får du råd om hvilke etterisoleringsmetoder som egner seg for ulike hustyper, og hvordan du skal gå fram.

Boka viser også andre tiltak som kan senke energibehovet i boligen. Noen av tiltakene kan du gjennomføre selv, andre må utføres av fagfolk.

Trinn for trinn

Boka viser hvordan forskjellige hustyper er oppbygd i ulike perioder, og beskriver trinn for trinn hvordan du skal gå fram når du etterisolerer. I tillegg beskrives tiltak for å unngå fuktskader, og valg av materialer og løsninger.

I Etterisolering får du råd om tiltak som egner seg for:

• Skrå tretak

• Trebjelkelag mot kaldt loft

• Yttervegger

• Vinduer

• Golvbjelkelag mot uoppvarmede kjellere og kryprom

Anerkjente løsninger

Etterisolering vil gi bedre komfort, energiøkonomi, samt heve den miljø- og energimessige standarden. Når ordningen med energimerking innføres i Norge til neste år, vil gjennomførte etterisoleringstiltak også føre til høyere verdi på boligen.

Løsningene som presenteres er hentet fra kvalitetsnormen Byggforskserien. Det innebærer at de er velutprøvde, anerkjente og i tråd med lovverket. Løsningene kan brukes både som arbeidsbeskrivelse, avtaleunderlag mellom huseier og håndverker eller som dokumentasjon i en byggesak.

Boka inneholder 100 nye detaljtegninger som viser oppbygning av konstruksjonene før og etter etterisolering, og kommer i et hendig format som er spesielt beregnet på håndverkere og utførende i det praktiske arbeidet.