Lilleborg Terrasse

Lilleborg Terrasse

Sted: Jessheim

Prosjekttype:
54 leiligheter og p-kjeller

Entreprisekostnad eks mva:
78 millioner kroner

Areal: 6500 kvm inkl p-kjeller

Byggherre: Robu (eid av AF Gruppen 40 % og Boligbyggelaget Romerike 60 %)

Totalentreprenør: Ø.M. Fjeld

Arkitekt: Thorenfeldt Arkitekter

Rådgivere:
RIB: Eiendomsprosjektering -
RIBr: BrannSafe

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Gardermoen Elektro - Sprinkleranlegg og rørlegger: Bravida - Ventilasjon: GK Norge - Kjerneboring: Maksbygg - Grunn- og utomhusarbeider: Rolf Døli - Stål: Åkrene Mek. Verksted - Plattendekker: Färdigbetong - Brannisolering/tetting: Kaefer Construction - Beslag og blikk: RS Blikk og Miljømontasje - Glassfasader og aluminium: Alu Glass Produksjon - Teglfasader: Murverket - Byggevarer: Optimera - Vinduer, balkongdører: Lian Trevare - Ytter/inner-dører stål/tre: Sentrum Bygg - Gipsvegger, fasthimlinger: Gipsplatemontasje - Fliser: Murmester Bjørklund og Løvlien - Malerarbeider: Malermester Buer - Innvendig listverk: Norgestre - Parkett: Parkett og Idrettsgulv - Fotskrapematter: Gulvmiljø - Vinylbelegg: Sletvold Håndverk - Systemhimlinger: Modulvegger - Taktekking: Protan - Bodvegger: Troax - Lås og beslag: Lås & Sikring - Kjøkken: Sigdal - Betongtrapper: Nor Element - Trapper og rekkverk: Br. Midthaug - Loftsluke: Aco-Nordic - Rekkverk innvendig: Stokke Stål - Peis: Peisselskapet

Lilleborg Terrasse ligger midt i sentrum av Jessheim. Utbygger overdriver dermed ikke når de lover leiligheter med tøffelavstand til det meste.

Lilleborg Terrasse er tegnet av Thorenfeldt Arkitekter AS og består av to blokker med til sammen 54 leiligheter. Utbygger er ROBU AS som eies 40 prosent av AF Gruppen og 60 prosent av Boligbyggelaget Romerike (Bori). Prosjektet er utført med Ø.M. Fjeld AS som totalentreprenør og AF Eiendom har stått for prosjektledelsen og oppfølgingen på byggherresiden.

Ekstern entreprenør
Espen Friis Jørgensen, prosjektleder for AF Eiendom, kan fortelle at det hører til sjeldenhetene at de kontraherer eksterne entreprenører, men han roser Ø.M. Fjeld for jobben de har levert.

– AF Eiendom kontraherer normalt AF Bygg Oslo eller AF Bygg Øst, men på det tidspunktet vi kontraherte til dette prosjektet var det ikke ledig kapasitet og da måtte vi gå for Ø.M. Fjeld. Det har vært en fin erfaring, sier Friis Jørgensen.

Har dere lært noe av å benytte en ekstern entreprenør? Vi kan selvsagt alltid lære noe, men det er ikke noen stor forskjell i hvordan Ø.M. Fjeld bygger leiligheter og hvordan AF bygger leiligheter. Det vi merker både internt og eksternt er at det handler mye om menneskene som jobber i prosjektene.

I sentrum
Lilleborg Terrasse ligger altså midt i sentrum av Jessheim med blant annet Jessheim Storsenter som nærmeste nabo. Leilighetene har gode solforhold og noen kan til og med skryte på seg god utsikt over Jessheim-området.

– Det har blitt et trivelig prosjekt med gode kvaliteter. Det virker som om de som har flyttet inn er fornøyd med leilighetene, sier Friis Jørgensen.

Sviktende salg
Salget av leilighetene er ikke utbygger like fornøyd med. Ifølge Friis Jørgensen har de begynt å merke en viss bevegelse i boligmarkedet, men forstsatt står 18 av 54 leiligheter uten eier. Han mener prisnivået på leilighetene må ta hovedskylden for det sviktende salget.

– Den gjennomsnittlige salgsprisen per kvadratmeter ligger på 34.000 kroner. Når vi gikk ut med prosjektet lå det i overkant av nivået på Jessheim, sier Friis Jørgensen. Utbygger har valgt å leie ut noen av leilighetene.

Trangt om plassen
Ø.M. Fjelds totalentreprisekontrakt har en verdi på 78 millioner pluss moms. Entreprenøren har brukt 16 måneder på de to leilighetsblokkene som også har parkeringskjeller. Prosjektet, som inneholder romslige 2-, 3- og 4-roms leiligheter fra 38 til 116 kvadratmeter, har et samlet bruttoareal på cirka 6500 kvadratmeter.

Anleggsleder Trond Solvang og prosjektleder Frode Kristiansen er fornøyd med gjennomføringen av Lilleborg Terrasse. Trang byggeplass trekkes frem som den store utfordringen i prosjektet.

– Det er offentlig vei på to sider av prosjektet, i tillegg går omtrent det som er av ledningsnett i Jessheim sentrum gjennom tomta. Vi har ikke fått lov til å sperre gaten i nevneverdig grad og det har gjort det ekstra utfordrende, sier Solvang.

Leilighetsstopp
For Ø.M. Fjeld blir Lilleborg Terrasse-prosjektet avslutningen på en lang periode med massiv leilighetsbygging i Jessheim sentrum.

– De siste fem årene har vi bygget nærmere 500 leiligheter på Jessheim, sier Trond Solvang. Ø.M. Fjeld har blant annet hatt ansvaret for byggingen av 305 leiligheter i Jessheim Hageby, som kun ligger et par gode steinkast unna Lilleborg Terrasse.

– Nå bygger vi knapt en leilighet lenger. Fokus er flyttet over på blant annet skolebygging, sier Frode Kristiansen.

Tøffere tider
Bare så det er nevnt så hadde Ø.M. Fjeld også ansvaret for en ikke ubetydelig utvidelse av Jessheim Storsenter. Kongsvinger-entreprenøren har med andre ord hatt gode år på Jessheim, men ifølge Kristiansen merker de nå nedgangen i markedet. Han er en av de som tror 2010 kan bli tøffere enn 2009.

– Vi må ha mer jobb fra rundt juletider. Det skjer en del rundt Gardermoen-området, derfor har vi et håp om at ting skal løse seg, sier Kristiansen og legger til at konkurransen er tøffere enn på veldig lenge.

– Nå er det mellom 5 og 15 aktører som leverer inn tilbud. Mange må gå i kjelleren, også vi, avslutter han.

Tekst og foto: Ådne Homleid


Flere prosjekter