Exporama

Exporama

Sted: Hellerudsletta

Prosjekttype: Messehall

Kontraktsum eks mva:
205 millioner kroner

BTA: 15.335 kvm

Byggherre: Hellerud Eiendom AS

Totalentreprenør: BundeBygg AS

Leietaker: Exporama Senteret AS

Prosjektledelse:
Stor-Oslo Prosjekt AS

Arkitekt: Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter AS

Rådgivere: LARK: Link Landskap AS - RIB byggeteknikk: A.L.Høyer - RIB prefab: Contiga - RIV VA-anlegg / Teknisk koordinator: AJL - RIV-rør: ÅF-Consult - RIV-Ventilasjon: TK-ventilasjon - RIE: Romerike Elektro - RIBR: NEAS Brannconsult - RIBR 3.parts kontroll: Egil Berge - RIV-sprinkler: LUX Brannteknologi - RIG: Multiconsult - RIG-3.parts kontroll: Hans Petter Jensen - RIG-miljø: NGI - RIA: Reinertsen

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Oslo Oppmåling - Masseflytting: Gunnar Knutsen - Graveentreprenør: Oslo Anlegg - Peleentreprenør: Kynningsrud Fundamentering - Pefab: Contiga - Elektro: Romerike Elektro - Rør og sanitær: A. Halvorsen & Sønn - Sprinkler: RSC Rør og Sprinkler - Ventilasjon: TK-ventilasjon - Bygningsbesiktigelse: SBV-Consult - Fasadeleverandør - vegger: Borg Byggmontering - Taktekking: Romerike Tak og Membran - Porter: Industriporter - Kjerneboring og betongsaging: TH Anlegg - Lås og beslag: Møller Undall - Branntetting, -isolering og branndører: Firesafe - Heis: Kone - Tredører: Swedoor - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Maler: Eilerts Malerfirma - Glass- og alu.fasader: Østlandske Fasadeteknikk - Branngardiner: Brannvernsystemer - Mur og puss: Mjøndalen Mur & Puss - Flisarbeider: Murmester Rolf Holm - Modulvegger- og himlinger: Modulvegger Oslo - Stålkonstruksjoner: TT-Stålmontasje - Gulvstøp: Betongmann - Forskaling: Peri

Første delmål i nye Exporama Senteret er nådd. Hall 2 gir utstillere og publikum alt på ett plan.

Skedsmo kommune har et ønske om å bli Norges største messekommune. Med både Norges Varemesse på Lillestrøm og Exporama Senteret på Hellerudsletta innenfor kommunegrensen, skal det godt gjøres ikke å få oppfylt dette ønsket. En av Exporamas styrker er utvilsomt de store uteområdene. I kombinasjon med hallene kan det i forbindelser med fagmesser tilbys store arealer som ingen andre i Oslo-området har. Arealene er også en løsende og viktig faktor ved eventuelle utvidelser og nybygg. Arealromsligheten var kjærkommen også i dette byggetrinnet, det var god plass til logistikk og lagring.

Videre planer
Exporama Senteret har klare, realiserbare planer om å trygge og forsterke sin posisjon i messe- og utstillingssegmentet. Et hotell og konferansesenter med 248 rom er under planlegging. Det vil kunne løse de utfordringene som ligger i å avholde også større konferanser, der bofasiliteter på området kan være avgjørende.

Første gjennomførte etappe er en ny utstillingshall. Den ligger i tilknytning til den eksisterende, og kan i samme plan komplettere den eksisterende med 6.300 kvm. I tillegg finnes to andre plan og en mezzanin-etasje med til sammen 9.000 kvm. Arealet i fjerde og øverste etasje er aktuelt som et utstillingslokale for permanente utstillere, med mulige skiftende, salgsbetonte salgsutstillinger. Til dette planet er det en egen inngang i sør.

Det arealet som Exporama tidligere disponerte i underetasjen faller nå bort som utstillingsområde. Det skal nå i sin helhet leies ut til LeasePlan.

Horisontal løsning
– Vi har ikke fått en økning i messearealer, men en mye mer praktisk løsning. Alt ligger nå på ett plan med åpninger og forbindelser mellom hallene. Kriteriet for oss har vært at vi må kunne jobbe på horisontalplanet, og ikke det vertikale. Nå er det en fin flyt der man ser den ene hallen fra den andre. De to sportsmessene som allerede har vært avholdt, har gitt strålende tilbakemeldinger fra fornøyde utstillere, sier messe- og prosjektdirektør Rune Østby Hansen i Exporama Senteret.

Byggherre er Hellerudsletta Eiendom AS, et selskap som er syndikert av Fearnley Finans Management, Alf Ulven, Bunde Eiendom og flere andre investorer står bak. Deler av tomteområdet leies av Det kongelige Selskap for Norges Vel.

Stor-Oslo Prosjekt AS er engasjert som byggherrens prosjektleder med ansvar for prosjektutviklingen, prosjektledelse og hatt ansvaret for myndighets- og leietakerkontakt.

Måtte knas ned
– Hallen var av tidligere prosjektledelse utviklet med et konsept med mye større søyleavstand. Dette og andre forhold ved konseptet viste seg å være for kostbart i forhold til hva leietaker evnet å betale for. Vi har derfor sammen med entreprenøren knadd prosjektet ned ti-talls millioner til et akseptabelt kostnadsnivå.

Kontrakten er en samarbeidskontrakt med fordeling av honorar. BundeBygg har også bidratt med å finne rasjonelle og entreprenørvennlige løsninger som selvfølgelig også har resultert i reduserte kostnader. Uten denne nødvendige prosessen ville aldri prosjektet blitt realisert, sier prosjektleder og partner Geir Johnsen i Stor-Oslo Prosjekt.

Den første hallen har limtrebuer i taket og er fullstendig søylefri. Dette er det ideelle for alle arrangører og mange utstillere. Men den nye hallen er prosjektert og dimensjonert for en utvidelse i høyden.

Med to nye etasjer på til sammen vel 3.000 kvm, var det mest økonomi med søyler i forhold til lastfordelingen. I godkjenningene ligger det også planer om enda en ny hall.

Søyleavstander
– Jo, vi begynte med et søylefritt areal. Det var en plan om 12x24 meter, men også 12x18 meters søyleavstand ble diskutert og regnet på. Jobben med å tilpasse de forskjellige alternativene var tidkrevende, sier arkitekt Jan Tore Christoffersen i Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter AS.

Det ble et byggeøkonomisk kompromiss med færrest mulige søyler, og med størst mulig avstand mellom disse på 12x12 meter.

Også den første hallen er tegnet av Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter, som derfor kjenner de spesielle grunnforholdene godt.

Området ned mot Nitelva er potensielt rasfarlig, noe også geoteknikerne påpekte. Leiren kunne være vanskelig å kontrollere, men den viste seg å ha et verre rykte enn hva som faktisk var tilfelle. Det er brukt kompensert fundamentering, plate på mark, og med underetasje i plasstøpt betong. Bæresystemet for øvrig er prefabrikkert betong, stål og hulldekker. Mellom søylene er det brukt isolerte fasadeelementer.

Utstillinger og messehaller krever fornuftige transportveier og innkjøringer. Det er porter, en på 5x5 meter og to på 3,5x3,5 meter. I tillegg er det muligheter for å benytte vestsiden og langs sørsiden av hallen i tilriggings- og nedriggingsperioder.

Vanntilkobling og elektriske punkter ligger i en grid i gulvet og på enkelte veggflater.

Utstillinger krever ofte store lysrigger som generer mye varme. Det er derfor tilluft med kjøling via kjølemaskiner på taket. I energisentralen varmes vann opp med pellets, men kuldetoppene tas med gassbrenner.

Slukkebasseng
Bygget er fullsprinklet, men Exporamas store areal og volum krever en viss kapasitet på vanntilførselen. Det er derfor i underetasjen etablert et basseng på 184 kubikkmeter. Ved en alarmutløsning initieres generatorer som opparbeider og forbereder et visst trykk før brannvesenets ankomst.

Delåpning i april
De to sportsmessene som har vært arrangert her til nå, var ikke de første. I april ble det gitt en midlertidig brukstillatelse for å kunne bruke deler av den nye hallen, først etter iherdig jobbing fra både BundeBygg og NEAS Brannconsult.

Den fem dager lange messen forløp uproblematisk med en temporær innervegg, av samme standard som øvrige yttervegger, der belysning og provisorisk brannvarsling var på plass.

Ny tilkomstvei
Som nevnt er parkeringsproblemer på Hellerudsletta nærmest ikke-eksisterende. Flaskehalsen har tidvis vært trafikkavviklingen ut og inn av området. Dette vil snart være en saga blott. Det er krav om en omlegging av Rv 22, som innebærer ny hovedatkomst for Exporama.

Den øverste parkeringsplassen er også gravd opp og masseutskiftet. Vei og Anleggsmessen som arrangeres her hvert år får nå en fordel av et vesentlig bedre underlag for sine tunge anleggsmaskiner.

Den dyp røde fargen i fasaden står seg godt i kulturlandskapet.

– I arbeidet med illustrasjonsplanen til reguleringsplanen som er gjort i et samarbeid mellom kommunen og 13.3 landskaps-arkitekter er det lagt stor vekt på samspill mellom bygnings-volumer og landskap.

Det er også lagt betydelige ressurser i en detaljert utomhusplan nettopp for å ta vare på estetikken når en beveger seg utendørs i anlegget, sier Christoffersen.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter